Da je Plenki biti lako Plenković bi bio svatko

Nakon što je premijer Plenković kapitulirao pred  sindikalno – građanskom Inicijativom 67 je previše,  dao je zeleno svjetlo svima koji ga žele ucjenjivati. To je bio okidač koji je pokrenuo niz uličnih prosvjeda i štrajkova kojima ga sindikati ucjenjuju da prema njihovim željama, a ne financijskim mogućnostima, kroji proračun. Pošto je prije samo mjesec dana pod pritiskom štrajkova povisio plaće  zdravstvenjacima, na ulice su mu, što je bilo i za očekivati, izašli i prosvjetari. Oni traže svojih šest posto više i ne pristaju na niže Plenkovićeve ponude. I sve to ne bi bilo vrijedno tolike pompe, jer pregovore o sindikalnim zahtjevima vodile su sve vlade, da se ovoga puta sindikatima nisu pridružili Plenkovićevi ministri, prvo potiho Milan Kujundžić, a sada i ministrica Divjak, koja mu otvoreno prijeti rušenjem proračuna, a time i Vlade, ukoliko ne ispuni zahtjeve prosvjetara. Zainatila se ta HNS –ovka i ne pristaje na Plenkovićeve pomirljive ponude od četiri posto, već mu se smije u brk i traži 132 kune više. Bilo je takvo što i za očekivati od ministrice koja se busa u prsa kontroverznom reformom školstva i od HNS-a tradicionalno trgovačke stranke koja je u Plenkovićevu Vladu ušla jer joj se ukazala prilika da podijeli koju fotelju svojim članovima. Lako je sada, godinu dana uoči parlamentarnih izbora, udarati po premijeru čiji su autoritet već dobrano nagrizle korupcijske afere ministara i unutarstranačka neslaganja, po premijeru kojemu protukandidaturu za šefa HDZ –a, nakon Mire Kovača i Davora Ive Stiera, sada otvoreno najavljuje i popularni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Znaju HNS –ovci da hadezeovcima nikako ne odgovara scenarij u kojem se preklapaju predsjednički i parlamentarni izbori, jer na njima ne bi dobro prošli, pa prkose, a javnosti serviraju priču kako je njihova riječ svetinja i od nje ne odstupaju ni pod cijenu odlaska iz Vlade. Zaboravili su valjda ručak koji im je premijer  prije 15 –ak dana platio i na kojemu su se masna brka kleli u svoju odanost vladajućoj koaliciji.  Jadno.

A kao da mu nije dosta muke oko čuvanja vlastite premijerske fotelje Plenkovića je sustigla i prva Odluka Povjerenstva za sukob interesa koje je odlučilo da je prekršio načela savjesnog i transparentnog  postupanja jer je na mjesto veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu pogurao svoga kuma Igora Pokaza, a da nikome nije rekao da mu je ovaj kum! Onda je Plenković poludio i održao konferenciju za medije na kojoj je Hrvatima odlučio predstaviti realnu i cjelovitu sliku tog imenovanja !!! Tako smo o veleposlaniku Pokazu doznali ne samo da je vrhunski diplomat nego i da su se on i premijer generacijski družili, a onda ga je ovaj kad se 1999. godine ženio, valja iznebuha, zamolio da mu bude kum.  Plenković je onda, valjda iz pristojnosti, prihvatio to kumstvo iako je, kako sam kaže, sa mnogima drugima mnogo bliži nego s kumom, čak toliko da bi kum trebao biti ljubomoran na te druge.  Sada ostaje pitanje, tko su ti drugi s kojima je premijer toliko blizak i na koja su oni mjesta zasjeli? Ona očito nisu loša barem ako je suditi prema  Plenkovićevu šogoru koji je bez natječaja postao direktor dubrovačke zračne luke  i čiji je slučaj slijedeći na tapetu Povjerenstva.

I dok se Plenković koprca u sendviču između, Povjerenstva za sukob interesa, sindikata i HNS-a, predsjednica Kolinda, nakon što se obrukala sa didaskalijama i loše odglumljenim entuzijazmom na prošlotjednoj objavi kandidature, nastavlja niz. Najprije je opet kao sumanuta urlala i navijala za hrvatsku repku na tribinama splitskog  Poljuda i naslikavala se s navijačima, dok je njen suprug Jakov bespomoćno pokušavao glumiti kako se uopće ne osjeća kao papučar. Onda je, valjda opijena pobjedom naših nogometaša nad Mađarima dobila krila i izjavila  da je na tekmu došla cijela Hrvatska od Visa do Kupresa. To je, naravno, izazvalo bijes čelnika BiH koji su njenu izjavu doživjeli hladno i bez navijačkog zanosa – kao svojatanje teritorija BiH. Kako bi opravdala još jednu skandaloznu izjavu  Kolinda se sutradan pravdala da je ona pod time mislila kako Hrvati imaju dvije domovine, ma što to značilo. Naime,  jasno je da Hrvati u BiH imaju dvije domovine, ali Hrvati u Hrvatskoj BiH zasigurno ne smatraju svojom domovinom, pa se iz svega može zaključiti kako je Kolinda opet rekla i ostala živa. No, tome se više nitko ne čudi nakon toliko gafova i skandaloznih izjava koje je dala lupetajući  tijekom svog petogodišnjeg mandata. Prije joj je to palilo jer je takvim izjavama privlačila svjetla pozornice i popularnost joj je rasla. No, što je preslano ni psu nije drago, rekli bi naši stari. Možda bi ih Kolinda trebala poslušati. To joj je sigurno poručilo i 30-ak tisuća Hrvata na Poljudu  iz čijih se grla u 52. minuti utakmice orila pjesma Miroslava Škore.