Dabro: Da bismo mogli govoriti o dizanju proizvodnje, moramo se riješiti afričke svinjske kuge

Foto: Đuro Karalić

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro susreo se u Vinkovcima s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske i predstavnicima poljoprivrednih i svinjogojskih udruga poručivši je njemu kao ministru prioritet povećanje hrvatske samodostatnosti u svim sferama poljoprivredne proizvodnje te smanjenje administrativnih barijera za poljoprivrednike.

Najavio je izmjenu postojećih mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge, rekavši kako na terenu nema dovoljno stručnih ljudi što će pokušati riješiti zapošljavanjima veterinara i drugih stručnjaka.

“Moramo ubrzati povratak svinja na ovo područje, ne zanemarujući mjere sigurnosti”, poručio je te zamolio novinare da mu daju 100 dana kako bi pokazao što su mu namjere i u kom pravcu želi ići, a među prvim mjerama najavio je povećanje proizvodnje mesa.

“Međutim, da bismo mogli govoriti o dizanju proizvodnje, moramo se riješiti afričke svinjske kuge”, upozorio je. Na primjedbu novinara kako je tijekom prošlogodišnjih prosvjeda svinjogojaca u Slavoniji podupirao prosvjednike koji su kritizirali tadašnje mjere države u borbi protiv afričke svinjske kuge, odgovorio je da su tada svi bili na istom tragu. 

“Treba maksimalno uvažiti struku i znanost, ali mjere trebaju biti jednake za sve, a nisu bile. Nije u redu da u Otoku ne možete kupiti prase za kirbaj, a u Boboti možete”, prokomentirao je.

Predsjednik Odjela za za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović smatra da je dobro da se ovakvi i slični sastanci, bez obzira što se na njima ne mogu donositi konkretne odluke, održavaju i da se razgovara. “Sve nas muči povratak svinja na naša gospodarstva. S 1886 gospodarstava su svinje maknute i ti ljudi moraju od nečega živjeti. Svinje se moraju vratiti, ali istodobno moramo biti pažljivi da ne vratimo i svinjsku kugu”, kazao je Golubović.