Ćorić: Vlada nema nikakvog razloga za odgađanje rješavanja pitanja Šarengradske ade

Foto: Ivan Matić

ILOK, Iz HSP AS sa zabrinutošću su izvjestili kako je najnovija izjava srbijanskog pomoćnika ministra vanjskih poslova Gorana Aleksića oko statusa Vukovarske i Šarengradske ade izazvala slabašnu ili gotovu nikakvu reakciju u Vladi RH, onih koji su, ocjenjuju iz te stranke, na nju trebali reagirati.

U priopćenju za javnost koje potpisuje glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić navodi se kako je izjava Aleksića da Ade na Dunavu pripadaju Srbiji, u stvari stajalište srbijanske Vlade prema kojem je razgraničenje između Srbije i Hrvatske na Dunavu plovni put ili „crta sredine“.

“Guranje problema pod tepih postalo je ustaljena praksa Ministarstva vanjskih poslova i Vlade RH u cijelosti na čijem čelu se nalazi Andrej Plenković. Prije nekoliko dana svojim priopćenjem za medije sam najavio ovakvu mogućnost jer sam aktivno uključen u problem razgraničenja sa Srbijom kao stanovnik Šarengrada, kao predsjednik MO Šarengrad, kao član komisije s razgraničenje sa Srbijom, kao zamjenik gradonačelnika grada Iloka i kao zastupnik u Hrvatskom saboru te sam na svim razinama od procesa Mirne reintegracije do danas ukazivao na važnost Šarengradske ade i na žurnost donošenja jedino mogućeg rješenja, a to je da se Šarengradska ada vrati u vlasništvo mještanima Šarengrada”, ističe Pero Ćorić.

Ocjenjuje kako srbijanska Vlada protuzakonito drži Šarengradsku adu pod “okupacijom od 1991. godine kako bi ista poslužila za potkusurivanje njihovih parcijalnih interesa ili za ucjenjivanje na njihovom putu prema Europskoj uniji”. Hrvatska Vlada, po Ćorićevom mišljenju, nema nikakvog razloga za odgađanje rješavanja pitanja Šarengradske ade.

“Pozivam Vladu RH i Ministarstvo vanjskih poslova da osude ovakve politikantske izjave te ubrzaju proces povratka Šarengradske ade, a u krajnjoj varijanti da prihvate arbitražu sa Srbijom jer u načelu donošenje odluka u takvim postupcima uvijek je bilo prihvaćanje katastarskih granica kao službenih državnih granica”, poručuje glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić.