Članice HPD Vučedol uspješno završile Visokogorski zimski tečaj

Foto: HPD Vučedol

Dvije članice planinarskog društva HPD Vučedol, Katica Pivić i Marijana Bošnjak uspješno su odslušale potrebna predavanja, odradile vježbu u Sloveniji (Zelenica, 1536 m) te kao završni dio tečaja pohodile vrh u Julijskim Alpama, Mala Mojstrovka sa svojih 2332 m, a sve uz sklopu Visokogorskog zimskog tečaja Planinarskog kluba Horizont iz Velike Gorice.

Teorijski dio predavanja održan je u Vukovaru gdje je polaznike s potrebnim čvorovima, planinarskom opremom, visokogorskim planinarenjem, opasnostima u planinama zimi i zimskim uvjetima, snježnim lavinama te spašavanjem, upoznao predsjednik HPD Vučedol, Igor Mihelić.

Predavanja je odslušala još jedna članica društva, Mirjana Kopf koja je bila spriječena ići na vježbu.

“Na terenu u Sloveniji na Zelenici (1536 m) učili smo visokogorske tehnike koje uključuju: tehnike hodanja u derezama i upotreba cepina (pri usponu i silasku), upotreba cepina prilikom hodanja i zaustavljanje cepinom pri padu, kretanje na snijegu i ledu, sidrište i osiguranje u snijegu i ledu te spust po užetu u zimskim uvjetima. Održana vježba bila nam je vrlo korisna jer smo na taj način spojile teoriju i praksu te dobile viziju kako to sve na terenu izgleda”, kazala je Marijana Bošnjak.