Cikla – izvor zdravlja

Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, cikla je pravi eliksir zdravlja te je nutricionisti posebice preporučuju u dijetalnoj ishrani, kod čišćenja organizama od toksina i jačanju imuniteta.

Sadrži gotovo sve važne minerale – kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, željezo, bakar, selen, jod i kobalt. Sadrži i vitamine C, B1, B2 i B12. Tamno crvenu boju cikla duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti, stoga ne čudi da novija istraživanja povezuju blagotvoran učinak cikle na zdravlje upravo s crvenim biljnim pigmentima.

Zahvaljujući betaninu i betainu, pospješuje razmjenu materija, regulira krvni tlak, snižava nivo kolesterola i potiče rad jetre.Cikla je nezaobilazna namirnica za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima.

 

Vitaminski napitak

Priredite po 20 dekagrama očišćene sirove cikle, mrkve i jabuke pa u sokovniku od njih iscijedite sok. Dobivenom napitku dodajte sok jedne naranče i jednog limuna. Taj vitaminski napitak priprema se svakog dana i pije, u više navrata, u gutljajima po pola decilitra. On podiže imunitet organizma, poboljšava krvnu sliku, regulira probavu, smiruje nervnu napetost i, općenito, jača organizam.

PRESS 032