Cijene goriva i u narednih 14 dana ostaju iste

Foto: www.ina.hr

ZAGREB, S obzirom na najavljeno drastično poskupljenje goriva, koje se najavljivalo, Vlada RH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela nove odluke o ograničavanju cijena goriva.

“Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu, i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno prihode za vrijeme turističke sezone”, navodi se u priopćenju Vlade RH.

Dalje navode kako se veleprodajne cijene fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Da Vlada nije reagirala odlukom, cijene benzina i dizela drastično bi porasle. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper bi koštao oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Aktualne cijene razlikuju ovisno o tome nalaze li se benzinske postaje na autocesti ili izvan nje. Eurosuper 95 sada izvan autocesta košta 13,50 kuna, a eurodizel 13,08 kuna. Na autocestama se eurosuper 95 prodaje za 14,57 kuna, a eurodizel za 14,06 kuna. Plavi dizel košta 9,45 kuna po litri.