Ilok: Projektom “Dunavom nas spaja” do jače kulturne autonomije nacionalnih manjina

Foto: VSŽ

Župan Vukovarsko – srijemske županije, Damir Dekanić, nazočio je danas u gradskoj vijećnici, u Iloku, završnoj Konferenciji za projektni prijedlog „ Dunav nas spaja“ koji za cilj ima ojačati kulturne autonomije nacionalnih manjina, te podignuti svijest i pružiti informacije o položaju, potrebama i pravima nacionalnih manjina, a u svrhu rješavanja zajedničkih izazova na prekograničnom prostoru.

“Sa konzulom Republike Srbije Aleksandrom Nakićem sudjelovao sam na više projekata, a jedan od njih je i ovaj „Dunav nas spaja“ i označava nastavak naše dobre suradnje”, rekao je župan Dekanić dodajući kako je Projekt samo jedan vid institucionalnog povezivanja, nacionalnih manjina, odnosno zajednica s obje strane Dunava.

“Ovo su početni razgovori, a otvaranje, ovog oko milijun kuna vrijednog natječaja, očekuje se u rujnu”, pojasnio je župan rekavši kako po 15 posto osiguravaju Vukovarsko-srijemska županija i AP Vojvodina, dok se ostatak iznosa osigurava iz novca za EU projekte.

Generalni konzul Republike Srbije Aleksandar Nakić naglasio je kako susjedi trebaju živjeti u ozračju dobre suradnje, mira i sloge. “Dunav je prirodna granica, a smatram kako je bolje imati dobrog susjeda tu, nego lošeg rođaka”, poručio je Nakić i dodao kako je projekt “Dunav nas spaja” put ka višem cilju da bi svi narodi bolje i uspješnije živjeli.