Buran vikend za policiju, krađe, prometne, alholizirani vozači…

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Vinkovcima, Duga ulica, u trgovini informatičke opreme i drugih proizvoda, za vrijeme radnog vremena, oko 14 sati, otuđen je električni romobil prodajne vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Policija je zaprimila prijavu uposlenika te trgovine koji je na kraju radnog vremena primijetio da nedostaje jedan romobil. Budući je trgovina opremljena video nadzorom policija je nakon uvida u video zapis brzo pretpostavila moguće počinitelje, pa je 11. lipnja temeljem naloga Županijskog suda u Vukovaru izvršila pretragu u Vinkovcima na jednoj adresi, gdje stanuju 43 – godišnjak i 42 – godišnjakinja, kojom prilikom je pronađen otuđeni električni romobil. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su supružnici grubo kršili prava svog djeteta, tako što su namjerno privlačili pozornost trgovca i time ga dovodili u zabludu, dok je njihovo dijete izvezlo romobil iz trgovine, nakon čega su se svi udaljili s tog mjesta. Stoga će 43 – godišnjak i 42 – godišnjakinja biti kazneno prijavljeni za kaznena djela „Krađa“ i „Povreda djetetovih prava“, a kaznena prijava će biti proslijeđena redovitim putem.

Policija je provela i  kriminalističko istraživanje nad 26 – godišnjakom iz Vinkovaca pri čemu su rasvijetlili tri kaznena djela koje je isti počinio. U proteklom periodu od mjesec dana ove godine oštetio je 43 – godišnjaka iz Vinkovaca ukravši akumulator iz teretnog vozila koje je bilo parkirano u Vinkovcima, potom je oštetio 57 – godišnjaka iz Vinkovaca jer mu je u veljači 2020. godine u Vinkovcima otuđio moped vrijedan više tisuća kuna te su inspektori naposljetku dokazali da je u studenom 2019. godine otuđio gorivo iz teretnog vozila u Vinkovcima, čime je pričinio štetu 45. godišnjaku iz Vinkovaca. U okviru kriminalističkog istraživanja obavljene su i pretrage na adresama koje su povezive sa 26 – godišnjakom pri čemu su pronađeni pojedini predmeti proizašli iz ovih kaznenih djela. Protiv 26 – godišnjaka je podnijeta kaznena prijava zbog krađa koje je počinio.

Pretragom na jednoj adresi u Ostrovu, gdje prebiva 48 – godišnjakinja, tražeći predmete iz kaznenih djela koje je počinio 26 – godišnjak, pronađeni su i dijelovi oružja (cijevi od automatskih pušaka)  te streljivo koje je građanima zabranjeno posjedovati, zbog čega je protiv 48 – godišnjakinje iz Ostrova podnijeta kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“. Tijekom proteklih 48 sati evidentirali smo šest prometnih nesreća i to jedna sa dvije teže ozlijeđene osobe (Gunja) i pet prometnih nesreća sa materijalnom štetom kao posljedicom (Vinkovci, Vukovar, Bošnjaci, Tovarnik i Međunarodni cestovni granični prijelaz Bajakovo).

Iz policije izdvajaju događaj od 10. lipnja kada je oko 8.30 sati u Županji, na križanju triju županjskih ulica (odvojak ulice J.J. Strosmssmayera, ulice Ilirskog preporoda i Trga profesora Martina Robotića), 64 – godišnjak iz Županje upravljajući osobnim motornim vozilom županjskih registarskih oznaka udario u drugo propisno parkirano vozilo, također županjskih registarskih oznaka. Kako 64 – godišnjak nije davao znake života medicinsku pomoć su mu pokušali pružiti prisutni prolaznici te policijski službenici koji su došlo na mjesto događaja. Naposljetku su na mjestu događaja djelatnici Hitne medicinske pomo

I Županja konstatirali smrt 64 – godišnjaka, a 12. travnja će biti obdukcija na beživotnom tijelu, kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Dan poslije, 11. lipnja oko 20,30 sati, u širem području mjesta Gunja, na nerazvrstanoj cesti uz rijeku Savu, svjedočilo se negativnom trendu mladih prekršitelja, odnosno učestalosti njihovih nepoštivanja prometnih propisa, tako što je mlađi maloljetnik (15) iz Gunje upravljao osobnim motornim vozilom županjskih registarskih oznaka prije prava na upravljanje motornim vozilima i pritom je u vozilu prevozio drugog maloljetnika, 16 – godišnjaka iz Rajeva Sela. Uslijed nevještog upravljanja vozilom 15 – godišnjak je sletio s makadamske ceste, udario vozilom u drvo gdje se i zaustavilo kretanje vozila. Oba maloljetnika je hitna pomoć prevezla u vinkovačku bolnicu gdje su im nakon ukazane liječničke pomoći ozljede okvalificirane kao teške. Policija je na mjestu događaja obavila očevid te će poduzeti daljnje zakonom predviđene mjere.

Istoga dana u Vukovaru, na Trpinjskoj cesti, u prometu je na cesti je zatečen 38 – godišnjak iz Vukovara kojemu je pri nadzoru utvrđeno da upravlja motornim vozilom pod utjecajem alkohola u nedozvoljenoj količini (2,01 g/kg alkohola u organizmu) te sa isteklom vozačkom dozvolom.

Na približnoj lokaciji u Vukovaru, također na Trpinjskoj cesti, 12. lipnja je oko 02,00 sati, u prometu zatečen 30 – godišnjak iz Pačetina kojemu je pri nadzoru utvrđeno da upravlja motornim vozilom pod utjecajem alkohola u nedozvoljenoj količini (2,28 g/kg alkohola u organizmu).

Policija je zatekla vozača pod utjecajem alkohola u Vinkovcima gdje je u 12. lipnja, oko 01 sati, u prometu na cesti kao vozač motornog vozila zatečen 26 – godišnjak iz Ivankova, koji je pritom imao alkohola u organizmu u nedozvoljenoj količini (0,72 g/kg) te nije stekao uvjete za upravljanje motornim vozilima (nema položen vozački ispit).

Također u Vinkovcima, 11. lipnja iza 17 sati, 47 – godišnjak iz Vinkovaca je upravljajući motornim vozilom prouzročio prometnu nesreću udarom u drugo vozilo koje je bilo parkirano, vlasništvo 80 – godišnjakinje iz Vinkovaca te se udaljio s tog mjesta u namjeri izbjegavanja odgovornosti koje bi proizašle u takvom prometnom incidentu. Policija je 47 – godišnjaka nedugo potom pronašla u ugostiteljskom objektu u Vinkovcima kako konzumira alkohol. U skladu sa odredbama primjenjujućih Zakona 47 – godišnjak iz Vinkovaca će biti prekršajno prijavljen.

Prema svim vozačima koje smo istaknuli su zbog okolnosti u kojima su zatečeni primjenjene mjere isključenja iz cestovnog prometa te smještanje u posebne prostorije do otrežnjenja.