U Vukovaru otvorene prostorije Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Vukovaru su otvorene i blagoslovljene prostorije Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja će raditi na pomaganju ljudi u potrebi u Bih ali i cijeloj Hrvatskoj.

„Prostorije Zaklade otvorene su u Vukovaru kako bi dobročinitelji mogli lakše ulagati sredstva koja se mogu kontrolirati. Zaklada će raditi transparentno i znat će se u svakom trenutku u čega se ulažu novci. Ona će biti ohrabrenje našeg opstanka i naše budućnosti u BiH. Lijepo je kada znate da vam neko stoji iza leđa i da je tu uvijek za nas, rekao je nadbiskup i metropolit vrhbosanski Vinko Puljić, koji je i predsjednik Upravnog odbora Zaklade.

Upravitelj Zaklade Josip Dabro, inače zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije, najavio je kako će aktivnosti Zaklade biti usmjerene prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama, financiranju obnove i opremanja objekata u kojima prebivaju djeca predškolske dobi, učenici i studenti, dodjeli novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.

„Djelovat ćemo na području cijele Hrvatske ali i BiH i Srbije. Pomagat ćemo svima koji su u potrebi i ne samo katolicima. Već imamo određene tvrtke koje nam pomažu, a očekujemo i mnoge druge kao i brojne pojedince koji su spremni pomoći ljudima u potrebi. Isto tako očekujemo i dalju i kontinuiranu pomoć od strane Vlade RH ali i da jedinice lokalne samouprave u svoje proračune uvrste Zakladu kako bi joj se osiguralo stalno financiranje“, rekao je Dabro.

Otvaranju prostorija Zaklade nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je rekao kako je u mandatu njegove Vlade učinjeno mnogo za poboljšanje kvalitete života Hrvata u BiH.

Tijekom posjete Vukovaru Plenković je posjetio i Nacionalnu memorijanu bolnicu Vukovar gdje su ministri Vili Beroš i Tomo Medved potpisali sa ravnateljicom bolnice Vesnom Bosanac Sporazum o preventivnim zdravstvenim pregledima hrvatskih branitelja tijekom 2020. godine kao i Sporazum o edukaciji.