Budućnost na vukovarskom Veleučilištu: O ljudskom tijelu uče uz pomoć aplikacije i VR naočala

Foto: Veleučilište Lavoslav Ružička

VUKOVAR, Veleučilište Lavoslav Ružička iz Vukovara iz godine u godinu radi na modernizaciji i poboljšanju kvalitete nastave, a sve s cljem kako bi se studentima omogućila što kvalitetnija nastava. U tim naporima napravljena je i aplikacija pod nazivom “Virtual Reality project by University of Lavoslav Ružička in Vukovar” koja će zajedno s VR naočalima omogućiti virtualno učenje o ljudskom tijelu studentima fizioterapije.

“Prezentacija aplikacije je već dostupna na našem YouTube kanalu, a pripremili smo i opremili kabinet gdje će se provoditi nastava. Očekujemo kako će studenti od početka ožujka imati priliku da o ljudskom tijelu uče uz pomoć VR naočala i aplikacije”, kaže dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić.

Pojašnjava kako će se nastava provoditi na način da će profesor upravljati aplikacijom. I profesor i studenti će imati VR naočale i putem njih cijelo ljudsko tijelo pred sobom. Moći će se pogledati svaki mišić u tijelu i to na način da će se nakon što se odabere željeni mišić prvo na tome mjestu “ukloniti koža” poslije čega će se moći vidjeti i sam mišić. Radi boljega razmjevanja naziv mišića biti će ispisan na latinskom, engleskom i hrvatskom jeziku. I sami studenti će kasnije moći samostalno upravljati aplikacijom i na taj način istraživati ljudsko tijelo te na taj način proširivati svoje znanje.

“Koliko je aplikacija kvalitetna i široka govori i to da će se uz pomoć iste biti omogućen prikaz kostura, mišićnog sustava, vezivnog tkiva, krvožilnog sustava, živčanog, limfnog, probavnog, dišnog i urogenitalnog sustava. Isto tako animacija sadrži radnje kao što su sjedenje, hodanje, trčanje, čučanj, ali i druge, ovisno o potrebi”, ističe Sudarić.

Na vukovarskom Veleučilištu posebno su ponosni s činjenicom da su prva visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, a vjerojatno i u regiji, koja svojim studentima omogućava učenje uz pomoć VR naočala i posebne aplikacije. U planu im je u bliskoj budućnosti napraviti i slične aplikacije i za svoja još dva preostala studijska programa, upravno pravo i trgovina.

Za potrebe nastave Veleučilište je kupilo 10 kompleta za studente te dodatni za nastavnike, a ukupna vrijednost oba projekta je oko 435 tisuća kuna.

Inače, Veleučilište Lavoslav Ružička trenutno broji oko 900 studenata koji pohađaju tri stručna studija i jedan specijalistički. U planu je i pokretanje studija primaljstva i informatike.