Brešanovo “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” premijerno pred vinkovačkom kazališnom publikom

Foto: Đuro Karalić

U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u petak će premijerno biti izvedena komedija Ive Brešana “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” u režiji Jasmina Novljakovića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare uz napomenu kako je riječ o koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić, Narodnog pozorišta Tuzla, Hrvatskog kazališta Pečuh i Umjetničke organizacije Slavonski Brodvej Slavonski Brod.

“Tekst smo na pozornicu postavili na prijedlog našeg Vladimira Andrića, a cijela priča “kuha” se jedno četiri godine. Mislim da je odlično ispalo, a potvrdu za to dobili smo i na Danima Ive Brešana koji su nedavno održani u Šibeniku i na kojima smo nastupili s ovom predstavom”, kazao je ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.

Pored Vladimira Andrića u predstavi glume i Goran Grgić, Ljubo Zečević, Vedran Dakić, Zorko Bagić, Andrija Krištof, Luka Stilinović, Ivan Simon, Domagoj Ivanković, Karlo Bernik, Matko Duvnjak, Dejan Fajfer i Adam Vuić.

“Riječ je o ekipi koja je po mome mišljenju obavila sjajan posao, a na gledateljima je da presude je li to tako. Milsim da će biti zadovoljni s ovime što smo učinili. Redatelj Jasmin Novljaković nije eksperimentirao već predstavu postavio onako kako ju je Brešan složio i napisao”, rekao je Vladimir Andrić, koji tumači lik kapetana jugovojske Ristića .

Po njegovim riječima, najteži dio predstave je bio pronaći odgovarajuće rekvizite i vojnu opremu kakvu je koristila bivša JNA. “Svima hvala koji su nam u tom pogledu pomogli i izašli u susret. I oni su dio ove predstave”, kazao je Andrić dodajući kako lik Isusa Krista tumači Adam Vuić, koji nema veze s kazalištem.

Matko Duvnjak Jović koji glumi lik vojnika Jovančeta, a dolazi s Akamedije za umjetnost i kulturu u Osijeku zadovoljan je odrađenim poslom na predstavi, a posebice što je, kako je kazao, imao priliku surađivati s glumačkim velikanima kao što su Goran Grgić i Ljubo Zečević. “Ima nas jako puno glumaca u predstavi i različitih dobnih skupina i mislim da je to predstavi dalo energiju koju će nadam se osjetiti i publika”, kazao je Duvnjak Jović. Sličnog su razmišljanja bili i Vedran Dakić (vodnik Šakrić) i Zorko Bagić (profesor Filipi, vojnik) koji su pozvali gledatelje da dođu i pogledaju predstavu za čiju su premijeru i dvije izvedbe u Vinkovcima karte, kako je rečeno, gotovo pa već sve rasprodane.