Bosančić: Dogovorili smo zaprašivanje komaraca iz zraka, čekamo dozvolu

Foto: Pixabay

VINKOVCI, Najezda komaraca koja se zbog toplog i vlažnog vremena dogodila u većini zemlje nije zaobišla ni Vinkovce, a iz gradskog Veterinarskog zavoda doznajemo – od ukupno tri ugovorena tretmana toplog zamagljivanja za ovu godinu već su provedena dva. Iako je sezona tek na početku novi tretmani tijekom sljedećih mjeseci s Gradom za sada nisu dogovoreni.

„Komarce smo tretirali prošlog tjedna, a ovaj tjedan će se provesti novo zadimljavanje“, rekla je prof. Ana Kudric voditeljica odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u Veterinarskom zavodu.

Dodala je i da je svaka sezona specifična, a tretmani komaraca dogovaraju se unaprijed za predstojeću sezonu.

„Paket od tri tretmana koji je za ovu godinu dogovoren s Gradom stoji 199 tisuća kuna plus PDV. Iako smo zbog izvanredne situacije kontaktirali nadležne još nemamo informacija da će se dogovarati novi“, istakla je.

Danas će komarce zamagliti u Mirkovcima i Novom Selu, četvrtak je rezerviran za rubne dijelove grada, dok će centar bar nakratko odahnuti u petak navečer.

Na tvrdnje građana da ove godine nisu osjetili smrad i dim tijekom prošlotjednog tretmana poručuje da su komarci tretirani istim sredstvima kao i lani.

„Sredstva trošimo u jednakoj količini i sastavu kao i prošle godine, pa preporučujemo da  građani, posebice oni s kroničnim bolestima i djeca, budu u zatvorenom dok se dim ne raziđe“, rekla je Kudric.

Na temu komaraca govorio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako je zajedno s Gradom Otokom i još sedam općina koje se nalaze uz tok Bosuta pokrenuo inicijativu tretiranja komaraca iz zraka na tom području. Dogovore je već postignut, a zamolba je poslana i na adresu Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma.

“Planiramo avio tretiranje jer mislimo kako je to jedino rješenje u ovim trenutcima. Postalo je neizdrživo te mislimo kako bi nas sve zajedno avio tretman barem na nekoliko dana oslobodio ove pošasti i omogućio da u večernjim satima možemo izaći iz kuća i stanova. S tretiranjem bi započeli čim dobijemo pozitivno mišljenje”, rekao je Bosančić.

AUTOR: Sonja Marinković Hoffmann