Bogdanovačke folklorne večeri i ove godine ponudile pregršt narodne tradicije i običaja

Foto: Općina Bogdanovci/S.Đ.

BOGDANOVCI, U Bogdanovcima su proteklog vikenda, u organizaciji tamošnjeg KUD-a „Seljačka sloga“, održane tradicionalne 22. Bogdanovačke folklorne večeri, koje su i ove godine okupile njegovatelje izvornog folklora i tradicijskih instrumenata.

Osim kulturno-umjetničkih društava iz kontinentalnog dijela Hrvatske, ove su godine nastupili i gosti iz mjesta Turbe pokraj Travnika (BiH) te članovi KUD-a „Šid“ (Srbija).

Posjetitelje je pozdravio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, koji je istaknuo kako je izuzetno ponosan što su članovi KUD-a „Seljačka sloga“ sačuvali folklornu tradiciju te vrlo uspješno diljem Hrvatske promiču običaje svoga kraja.

„Zaista mi je drago što su ovogodišnje Večeri prenošene uživo preko Youtube platforme, tako da su svi ljubitelji izvornog folklora mogli uživati u pjesmama i plesovima“, poručio je načelnik općine Bogdanovci Marko Barun.

Posjetitelji su, pored zanimljivih folkornih izvedbi, mogli posjetiti i Sajam domaćih rukotvorina, uz degustaciju tradicijskih jela i pića, te uživati u vožnji fijakerom, poručuju iz općine Bogdanovci.

Nampinju kako tamošnje kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ djeluje još od 1936. godine njegujući izvorni folklor i pjesmu svoga kraja. Gostovali su na svim značajnijim smotrama, na kojima su se predstavili kolima i pjesmom svoga sela te prikazali tradicijske običaje . Društvo je u Domovinskom ratu pretrpjelo velike gubitke, potpuno su uništene narodne nošnje, instrumenti, kao i sve potrebno za rad jednog kulturno-umjetničkog društva . Od povratka u selo, članovi KUD-a neumorno rade te obnavljaju nošnje i predstavljaju svoj kraj širom Lijepe naše, ali i izvan granica države. Društvo danas broji 60-ak aktivnih članova u nekoliko skupina: odrasla, dječja, tamburaška i ona tradicijskih instrumenata. Organizatori su tradicionalnih „Folklornih večeri“, „Korizme u Bogdanovci“ i „Šokačke večere“.

Tekst:S.Đ./press032.com