Blagoslovljena ploča kamena temeljca crkve sv. Josipa radnika u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na temeljima buduće crkve sv. Josipa radnika u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje blagoslovljena je ploča kamena temeljca koju je u lipnju 2003. godine blagoslovio papa Ivan Pavao II. Molitvu na gradilištu buduće crkve, na kojoj se vrše radovi, predvodio je mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Župnik župe sv. Josipa radnika fra Vjenceslav Janjić istakao je kako se crkva planirala graditi još prije Drugoga svjetskoga rata kada je tadašnji vlasnik tvornice Borovo, češki industrijalac Jan Bata, darovao zemljište za izgradnju crkve. Do 1942. godine pripremljena je sva neophodna dokumentacija ali do izgradnje nije došlo. Krivac za to su, kako je rekao fra Janjić, rat, komunistički režim i razni drugi kočničari.

„Sada smo poslije 75 godina došlo do toga da smo započeli s radovima. Crkva će moći primiti oko 500 vjernika, a toranj će biti visok 38 metara. U prvoj fazi graditi će se crkva poslije čega slijedi izgradnja Pastoralnog doma, a zatim i župnog dvora. Cijeli projekt vrijedan je oko sedam milijuna kuna, a planiramo da sve bude gotovo za desetak godina. Rokovi izgradnje ovise prije svega o financijama“, rekao je fra Janjić.

Mišljenja je kako ć buduća crkva imati veliki značaj za živote katoličkih vjernika. Napomenuo je i da očekuje u budućnosti porast broja stanovnika u gradu kao i da buduća crkva sv. Josipa radnika ubrzo postane jedna od četiri župne crkve u Vukovaru. Crkva će se nalaziti neposredno uz OŠ Siniše Glavaševića što su, kako je rekao fra Janjić, dva sidra koja drže narod na okupu. S početkom izgradnje crkve sv. Josipa radnika zadovoljan je i gradonačelnik Vukovara ističući kako se na taj način ispravlja nepravda nanesena prije više od 70 godina.