Betlehemsko svjetlo u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: VSŽ

VUKOVAR, Članovi odreda izviđača „Suvara“ iz Otoka donijeli su betlehemsko svjetlo u Palaču Srijem u Vukovar, a primili su ih zamjenici župana Damir Barna i Josip Dabro.

Svake godine tjedan prije Božića jedno dijete iz Austrije u Betlehemu zapali Betlehemsko svjetlo koje se potom avionom doprema u Austriju. U Beču se slavi ekumenska misa i na njoj se okupe predstavnici svjetskih izviđačkih organizacija. Nakon ekumenskog slavlja, izviđači Svjetlo prenose u svoje države, odakle dalje svjetlo prenose u domove, crkve, bolnice i na taj način prenose poruku Isusovog rođenja  – mir i ljubav svim ljudima dobre volje.

Ove godine stotinjak hrvatskih izviđača preuzelo je Betlehemsko svjetlo u subotu u Linzu u Austriji, a u nedjelju su ga iz zagrebačke katedrale prenijeli u svoje župe kao i u brojne državne institucije, te će obasjati ljudska srca u vrijeme blagdana.

U Hrvatskoj je započela inicijativa donošenja svjetla 1992.godine, a Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, a paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje požele jedni drugima mir, ljubav, praštanje i dobro među ljudima.

Zamjenik župana Damir Barna zahvalio je mladim izviđačima što su i ove godine donijeli Betlehemsko svjetlo u zgradu Vukovarsko-srijemske županije, i prenose poruku mira i ljubavi u ove predblagdanske dane te zaželio blagostanje i zdravlja mladim izviđačima i njihovim obiteljima, kao i  puno uspjeha u izviđačkim aktivnostima koje ih očekuju.