Bauk obustavio primjenu dijela vukovarskog statuta

ZAGREB/VUKOVAR, Ministarstvo uprave donijelo je Odluku o obustavi pojedinih odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015., temeljem koje će predložiti Vladi Republike Hrvatske podnošenje zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom spornih odredaba tih statutarnih odluka, priopćilo je Ministarstvo uprave.

Ministarstvo uprave smatra kako je spornim odredbama odgođeno pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru, koje Srbima u Vukovaru jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nakon što su rezultati popisa stanovništva iz 2011. pokazali kako čine više od trećine stanovništva u tom gradu.

Među ostalima, obustavljena je odredba po kojoj Gradsko vijeće Vukovara svake godine u listopadu razmatra dosegnutu razinu snošljivosti među građanima Vukovara i donosi odluku o mogućnosti i potrebi proširivanja manjinskih prava.

Predsjednika vukovarskog Gradskog vijeća Igora Gavrića odluka ministra na odlasku Arsena Bauka nije iznenadila, ali ga je, kako kaže, iznenadila činjenica da je Arsen Bauk odluku donio samo dan prije isteka mandata iako je za to imao pet mjeseci vremena.

“Znamo da smo odluku o suklađivanju gradskog Statuta donijeli još 17. kolovoza 2015. godine što znači da je bilo dosta vremena da ministar reagira ali je on očito čekao rezultate parlamentarnih izbora i formiranje nove Vlade, svjesno kalukulirajući”, mišljenja je Gavrić koji je uvjeren Gradsko vijeće Grada Vukovara prilagođavajući Statut postupilo ispravno i u skladu s naputcima i preporukama Ustavnog suda.

PRESS 032