Arheologija u fokusu: “Održivi razvoj – Mi i Oni ili Mi ili Oni”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U organizaciji Arheološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima u četvrtak i petak u Vinkovcima se održava Međunarodni znanstveni skup “Održivi razvoj – Mi i Oni ili Mi ili Oni”. Skup je povezan s obilježavanjem 45 godina zaštićene arheološke zone u Vinkovcima i 75 godina života vinkovačke arheologinje Ivane Iskre-Janošić, a te dvije teme, po riječima, kustosa vinkovačkog muzeja Hrvoja Vulića neraskidivo su povezane.

Upravo se Ivana Iskra-Janošić izborila za proglašenje zaštićene arheološke zone u Vinkovima te su tako Vinkovci danas jedan od gradova u Hrvatskoj koji ima tu vrstu zaštite. Dogodilo se to 1982. godine na temelju njezinog inzistiranja i rada. Inače, Ivana Iskra-Janošić iznimno je zadužila vinkovačku i hrvatsku arheologiju. Međutim, zbog bolesti, nije mogla biti sa nama, kazao je Vulić.

Po riječima ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci Danijela Petkovića, tijekom rada skupa predstavit će se rezultati provođenja arheološke zaštite u Vinkovcima kroz proteklih 45 godina, a razmotrit će se i problemi u provođenju zaštite.

Sudionici skupa, koji se održava u hotelu Slavonija u čijem je podrumu 1978. godine arheolog Aleksandar Durman, koji također sudjeluje na skupu, pronašao posudu Orion za koju je kasnije utvrdiio da predstavlja najstariji indoeuropski kalendar, su arheolozi i stručnjaci vezanu uz arheologiju i očuvanje kulturne baštine iz Hrvatske i Srbije.

Tu smo pronašli jamu u kojoj smo našli i kalupe za lijevanje bakrenih sjekira. Imamo po pedeset istovjetnih sjekira nalaza koje su teške između 923 i 921 gram. Dakle, prije gotovo 5.000 godina netko je u dva grama pravio serijsku proizvodnju”, kazao je Aleksandar Durman koji je održao predavanje na temu “Zašto sam izabrao Vinkovce”, zaključivši kako su u stvari, Vinkovci izabrali njega.

Za petak je najavljena i promocija knjige Ivane Ožanić Roguljić „Tipologija rimske keramike iz Vinkovaca“.