Afera Regionalno odlagalište otpada: I Vinkovci odustali od nagodbe s Saubermachereom i Strabagom

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon što je to učinilo početkom veljače vukovarsko Gradsko vijeće, i Gradsko vijeće Vinkovaca na današnjoj sjednici, odbilo je nagodbu s austrijskim tvrtkama Saubermacher i Strabag, a po kojoj bi gradovi Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir, kao osnivači Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS), danas u stečaju, trebali platiti austrijskim tvrtkama ukupno 84 milijuna kuna kako bi se okončali svi sudski sporovi.

Riječ je o priči oko gradnje regionalnog odlagališta otpada Orlovnjak kod Antunovca radi čega je 2001. godine osnovana Javna ustanova za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije i u kojoj Grad Osijek ima udjel od 43, Vinkovci 23, Vukovar 16, Županja 10,3 i Beli Manastir 6,9 posto. Odlagalište su trebale izgraditi tvrtke Saubermacher i Strabag. Kako se to nije dogodilo, gradovi osnivači ZOIS-a raskinuli su ugovor s austrijskim tvrtkama koje su nakon toga pokrenule sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit.

Pokrenut je cijeli niz sudskih sporova na domaćim i međunarodnim sudovima, a posljednji je bio sudska tužba Grada Županje, koji je na Trgovačkom sudu u Osijeku u studenome prošle godine osporio 120 od 122 milijuna kuna, koliko ukupno potražuju Strabag i Saubermacher.

“Svi oni koji su sudjelovali u toj priči će proći nekažnjeno, a građani Vinkovaca će itekako morati platiti. Ne bih želio biti danas u ulozi gradonačelnika, a niti u ulozi predsjednika Gradskog vijeća i pravnika Grada”, kazao je SDP-ov vijećnik Damir Rimac dok je njegov kolega iz stranke, Davor Benić poručio kako SDP-ovi vijećnici neće glasovati za nešto što su “zakuhali HDZ, Anto Đapić i HDSSB”.

Predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić (HDZ) za ulazak u projekt gradnje Orlovnjaka, iako je Vukovarsko-srijemska županija imala projekt gradnje odlagališta kod Starih Jankovaca, optužio je tadašnje ministarstvo zaštite okoliša koje je, kako je kazao, slavonske gradove “guralo” prema Orlovnjaku rekavši kako se sve zakompliciralo nakon što su na vlast u Osijeku došli Anto Đapić i HDSSB, koji su, kako je kazao, počeli kočiti cijeli projekt.

Također je priznao kako bi sve puno bolje ispalo da se tada zadržala i opcija gradnje odlagališta kod Starih Jankovaca, ali se od nje odustalo.

Ponuda Strabaga i Saubermachera za nagodbu mora se naći pred gradskim vijećima svih pet gradova, osnivača ZOIS-a i po svemu sudeći, nakon 17 godina, još joj se ne nazire kraj.