7. Rimski dani održat će se od 31. svibnja do 2. lipnja i ponudit će obilje kvalitetnog sadržaja

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ovogodišnji Rimski dani održat će se od 30. svibnja do 2. lipnja i posjetiteljima bi trebali ponuditi obilje zabave, ali i edukativnih sadržaja vezanih uz rimsku kulturu na tlu Vinkovaca, najavljeno je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi na kojoj je predstavljena ta manifestacija koja, po riječima gradonačelnika Ivana Bosančića, sve više opravdava svoje postojanje.

Foto: Đuro Karalić

“Prošlogodišnji Rimski dani bili su više nego uspješni. Povratne infromacije od posjetitelja i građana bile su odlične i sada nam je obveza nastaviti na tom tragu i ovu manifestaciju nadograditi još boljim sadržajima”, kazao je gradonačelnik Bosančić.

Po riječima njegovog zamjenika Gabrijela Šokičića, namjera je i želja organizatora da Vinkovci vremenom postanu poznati po Rimskim danima kao što su to po Vinkovačkim jesenima.

Kustos Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić najavio kako će ovogodišnji, sedmi po redu Rimski dani biti posvećeni životu Gracijana Starijeg, oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa, rođenima u Cibalama i jedinim rimskim carevima rođenima na tlu Hrvatske. Gracijan Stariji i sam je bio rođen u Cibalama i postao je jedan od časnika elitne vojne postrojbe “protectores domestici”, jedinice iz koje su se regrutirali budući najviši zapovjednici što je, bez sumnje, pomoglo i usponu Valentinijana i Valensa, naveo je Vulić.

Govorila je i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković rekavši kako ne treba sumnjati da će i ovogodišnji Rimski dani biti odlično organizirani sa niz već ponatih sadržaja ali i nekim novim, najavivši uz zabavne, i edukativne sadržaje. A kada je riječ o zabavi, po riječima glavne urednice Novosti Marije Gerovac, ona ne bi trebala izostati te će tako 31. svibnja koncert u Vinkovcima održati Prljavo kazalište, a 1. lipnja Vinkovčani i njihovi gosti na Rimskim danima imat će prigodu uživati u koncertu Psihomodo popa.