Vrhovni sud RH štrajk u Same Deutz Fahru proglasio nelegalnim, radnici sutra započinju sa radom

ZAGREB, ŽUPANJA, Vrhovni sud RH donio je odluku po kojoj je štrajk radnika Same Deutz Fahra Žetelice iz Županje proglašen nelegalnim. Odluka je danas došla do radnika koji će, sukladno istoj, u petak započeti sa proizvodnjom.

„Razočarani smo ali nema nam druge. Proglašavamo prekid štrajka i u sutra započinjemo sa radom. Međutim, odmah ćemo raskinuti kolektivni ugovor te ne odustajemo od naših zahtjeva u vezi povećanja plaća. Vrhovni sud je stajališta da je kolektivni ugovor na snazi i da poslodavac poštuje sve njegove odredbe te da je samim tim štrajk nelegalan. Razočarani smo i mislimo kako sud na taj način podilazi poslodavcu“, rekao je sindikalni povjerenik u tvornici Marko Ivkošić koji je i predsjednik Štrajkaškog odbora.

Najavio je i kako će se središnjica vjerojatno žaliti i na Ustavni sud, a da će sindikat dalje korake u svezi svojih zahtjeva donositi u hodu. Inače, štrajk u Same Deutz Fahru započeo je 9. siječnja kada su rekli kako rade za male plaće koje se u prosjeku kreću oko 3.500 kuna. Od Uprave su tražili povećanje plaće od 750 kuna bruto plus 8 posto na posebne uvjete rada zaposlenima u proizvodnji. Uprava je na tu ponudu izašla sa svojom ponudom u kojoj su im ponudili povećanje bruto plaće od 85 kuna, 400 kuna u neoporezivom dijelu s tim da slijedeće tri godine ne mogu tražiti nikakvo povećanje.