56. šokačko sijelo od 10. do 21. veljače uz posvetu šumama i vodama

Foto: Đuro Karalić

Županja je u potpunosti spremna za 56. šokačko sijelo, moglo bi se najkraće sažeti sve ono što su predstavnici medija vidjeli i doživjeli danas u tradicijskoj kući “Šokačka lady” u Županji u čijem ambijentu je predstavljena ta, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini.

“Nakon pandemijskih godina idemo punim plućima i punim programom. Pozivamo sve ljubitelje tradicije da dođu u našu lijepu Županju od 10. do 21. veljače i uživaju u bogatom programu koji smo pripremili”, poručio je prvi čovjek grada na Savi, Damir Juzbašić.

A sam program, ove je godine posvećen šumama i vodama čemu je prilagođena i svečanost otvorenja koja će se održati prvoga dana Sijela, a ne u vikend pred završetak manifestacije kao do sada.

“Krilatica “Među šumama i vodama” posveta je našem najznačajnijem županjskom književniku Ivi Balentoviću, čije se jedno od književnih dijela tako zove”, pojasnila je članica Izvršnog odbora Šokačkog sijela Marta Huber.

Predsjednik Izvršnog odbora 56. šokačkog sijela Damir Bačić kazao je kako će tradicionalno, nakon svečanog otvorenja, 10. veljače, na središnjoj priredbi biti izbrana najljepša djevojke u narodnom ruhu “Šokački cvit”.  Za nedjelju, 12. veljače, najavljeno je pokladno jahanje. U četvrtak, 16. veljače, bit će otvoren sajam “Zlatne niti” koji će ove godine imati stotinjak izlagača. Najavljen je i bogat zabavni program u okviru kojega će koncerte održati više tamburaških sastava. Ovogodišnje Šokačko sijelo završava 21. veljače,, na pokladni utorak, dan prije Pepelnice ili Čiste srijede i početka korizme.

Po riječima direktora Turističke zajednice Grada Županje Krune Šarića, svako Šokačko sijelo je uvijek jako dobro posjećena te se velika posjeta očekuje i ove godine.