Hrvatski suverenisti traže interpelaciju zbog rasta cijena: Vladajući su najodgovorniji za rast cijena, prekasno su reagirali

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik iz Vukovara Marijan Pavliček izvijestio je danas kako su prikupili dovoljno potpisa za pokretanje interpelacije o radu Vlade RH zbog neopravdanog rasta cijena prije i nakon uvođenja eura. Prema njegovim riječima iInterpelaciju je potpisalo 16 zastupnika, uključujući zastupnike Mosta i Domovinskog pokreta, i ona je predana u saborsku procedure.

Interpelacija obvezuje ministra gospodarstva da jednom mjesečno u Hrvatskom saboru izvijesti zastupnike i širu javnost o poduzetim mjerama za suzbijanje rasta cijena dok Vladu RH obvezuje da odmah objavi tzv. Crne liste trgovaca i vršitelja usluga koji su neopravdano podizali cijene. Isto tako ona Vladu RH obvezuje da ukine državne subvencije tijekom 2023. godine za sve gospodarske objekte za koje Državni inspektorat utvrdio da su neopravdano podizali cijene.

“Mi već godinu dana upozoravamo kako će doći do drastičnog poskupljenja nakon ulaska u eurozonu kada su nas vladajući nazivali političkim patuljcima. Premijer Andrej Plenković je prije dvije godine rekao da će trošak konverzije biti toliko banalan i jednokratan da će kava poskupiti svega dvije lipe. Pozivam ga da sada pronađe takav ugostiteljski objekt pa će počastit kavom njega i čitavu vladu. Prije nepunih mjesec dana bivša savjetnica HNB-a Andrea Pufnik izjavljuje da je vrlo mala vjerojatnost da će trgovci zaokruživati cijene na više. Danas imamo potpuni kaos na tržištu roba i usluga. Sve to će se odraziti na standard hrvatskih građana”, rekao je Pavliček.