Kroz 5. Antičke večeri do glavnog programa ovogodišnjeg izdanja DORF-a

Foto: filmfestivaldorf.com

VINKOVCI, Ovogodišnje DORF izdanje nakon Primoštena završava u Vinkovcima, a kao uvod vinkovačka DORF događanja organiziran je i program jubilarnih, 5. Antičkih filmskih večeri, koje će se održati od 21. do 23. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja.

Ljubitelji filma moći pogledati film „Dan oslobođenja“ Mortena Traavika, uzbudljivi film o koncertu kontroverznog slovenskog sastava Laibach u Sjev.Koreji. Jubilarno izdanje posvećeno je sportu i to šahu i nogometu, te će uz projekcije filmova biti organizirani razgovori sa svjedocima blistave vinkovačke prošlosti. Pero Sentić, vinkovački zaljubljenik u šah i autor nekoliko knjiga o šahu vratit će nas u vrijeme kraja 1960-ih, kada je u Vinkovcima bio slavni genijalac Bobby Fischer, kao uvod u projekciju filma. Dan poslije ćemo se prisjetiti najvažnijeg datuma u povijesti vinkovačkog nogometa – 6.lipnja 1982 i mitskog dvoboja Dinama i Čelika, te ulaska u Prvu ligu tadašnje države, uz Darka Stojanovića autora dokumentarnog filma i njegove goste.

Osim sporta i filmova, posjetitelji će se moći zabaviti uz filmski kviz, filmsku radionicu i predavanje o najnovijim arheološkim otkrićima u Vinkovcima, navode iz vinkovačke Udruge ljubitelja filma Rare, organizatora DORF-a.

Festival DORF zaključit će se od 24. do 26. kolovoza u staroj romaničkoj crkvi Meraja, uz gostovanja autora i proglašenje najboljeg filma u regionalnoj selekciji.

Kao uvod u DORF program, organizirano je otvaranje izložbe fotografija Marija Grobenskog, iz Koprivnice. U Galeriji fotografije Meraja u utorak, 22.8. s početkom u 19:30 sati bit će moguće pogledati njegove koncertne fotografije i radove iz kultnog ciklusa „House where nobody lives“.

Prvi dan programa u Vinkovcima će biti prikazan film „Garage Rockin’ Craze – Story of Tokyo garage punk“, autora Marija Čužića (Kanada), te sjajan kratki film „Florian“ autora  Darija Bukovskog iz Zagreba, o tri marginalca glazbenika i njihovim snovima. Jedan od njih nastupit će poslije projekcije – ne propustite premijerni nastup zanimljivog dueta Mačkodlak.

Drugi dan na programu su filmovi o prvom albumu kultnog slovenskog sastava Buldožer „Pljuni istini u oči“ autorice Varje MOčnik, te novi film Ljiljane Šišmanović „Neuspješan skroz“, o kantautoru Electric Žaretu.

Treći dan na programu je zanimljiv film „Charlatan Magnifique“ o slovenskom autoru Magnificu, glazbeniku i autoru glazbe za filmske hitove, te na samom kraju ekskluzivna projekcija epizode novog serijala „Borderland soundtrack“ autorice Brankice Drašković – inspiriranog knjigom „Sedma republika“ velikog DORF prijatelja Ante Perkovića, kojem je posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučiti će kome će pripasti nagrada koju je izradio sjajni Miro Župa iz Splita.

Također, u Vinkovcima će DORF nagradu za životno djelo primiti  Dubravko Mataković.

11.Festival dokumentarnog rock filma – DORF u Vinkovcima organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca, uz potporu Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.