Folklornim večerima večeras započinju desetodnevne 53. Vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prvom od šest Folklornih večeri Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojoj će ukupno nastupiti 50 KUD-ova, u Vinkovcima večeras započinju 53. Vinkovačke jeseni koje će, prema najavama organizatora, ugostiti oko 10.000 sudionika, a priredbe, njih više desetaka, trebalo bi vdjeti oko 150.000 posjetitelja.

“Krećemo sa službenim programom u 18,30 sati. Gradonačelnik i župan će tradicionalno otvoriti Folklorne večeri na čijem će otvorenju zaplesati 8 folklornih skupina. Tijekom Folklornih večeri ove će se godine predstaviti 50 društava iz Vukovarsko-srijemske županije. U subotu imamo Međužupanijsku smotru dječjih skupina gdje će nastupiti 12 dječjih skupima te tradicionalni Mimohod koji govori o tome koliko vodimo brigu o dječjem dijelu Vinkovačkih jeseni jer ona su budućnost manifestacije. Na Mimohodu će nastupit 62 dječje skupine što je najveći broj okupljenih dječjih skupina ikad. Imamo svečanost otvaranja u izravnom prijenosu, 14. rujna u 20,05 sati s čijom pripremom očekujemo da će publika biti zadovoljna. U subotu je Državna smotra hrvatskoga izvornoga folklora na kojoj će se predstaviti 13 skupina. Program će također snimati HRT, a isti će prikazati s odgodom u dvije emisije od 60 minuta. Najljepši dio, Svečani mimohod i revija konjskih zaprega je u nedjelju, 16. rujna kada imamo 4.500 sudionika u ulicama grada Vinkovaca. Ove će godine biti 76 folklornih društava, 30 zaprega, 20 jahača, prethodnica i sve ono što daje ljepotu manifestaciji“, najavljuje tajnik županijskog ZAKUD-a Stjepan Đurković.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, sve je spremno i priredbe mogu započeti, uložen je veliki trud u pripremu manifestacije te vlada uvjerenje da će ovogodišnje Vinkovačke jeseni nadmašiti prošlogodišnje.

“Svi su dobrodošli na najveću manifestaciju izvornoga hrvatskog folklora, uživajte u tradicijskoj kulturi i gastronomiji vinkovačkog kraja“, kaže u dobrodošlici gostima grada Ivan Bosančić.

Kako će sve skupa izgledati, ljubitelji tradicijske kulture i ne samo oni, moći će vidjeti već od popodneva kada s radom treba započeti Slavonski sokak, a potom slijede Folklorne večeri u obližnjem šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni. Veselja neće manjkati niti u središtu grada kao i brojnim kafićima gdje će do kasno u noć, svake večeri, nastupati tramburaški sastavi, uveseljavajući brojne posjetitelje. Mnogo toga je još na rasporedu ovogodišnje vinkovačke jesenske manifestacije, a točan raspored o događanja moguće je vidjeti na vinkovackejeseni.hr.