2,5 milijuna kuna potpora za poduzetnike s područja Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić potpisao je ugovore s poduzetnicima, s prebivalištem na području naše županije, koji su prošli na raspisanom Javnom pozivu o dodjeli potpora za razvoj i unapređenje poslovanja gospodarskih subjekata na području Vukovarsko -srijemske županije za 2022. godinu. 

Županijska pročelnica za gospodarstvo Marija Budimir kazala je kako su pravo na potporu imali poduzetnici, obrti te ostali subjekti koji se svrstavaju u mikro, male i srednje subjekte malog gospodarstva sa sjedištem na području Vukovarsko-srijemske županije. Također pravo prijave za korištenje potpore imali su poduzetničke potporne institucije, udruge inovatora, inovatori – fizičke osobe s područja Vukovarsko srijemske županije, udruge koje u svom djelokrugu posla potiču i doprinose razvoju gospodarstva na području Vukovarsko-srijemske županije, te klasteri koji djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije.

“Potpora Vukovarsko – srijemske županije za ovaj Javni poziv iznosila je do 70% opravdanih troškova izvršenog ulaganja. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je 10.000 kuna, a najveći iznos po pojedinom programu/projektu je 50.000 kuna”, rekla je Budimir.

Najavila je i kako će se pratiti ulaganja dobitnika sredstava te da će svi poduzetnici, kojima su odobrena sredstva, do kraja godine morati ih i opravdati.

“Za razliku od prošle godine, kada je ukupan iznos za potpore iznosio 500.000 kuna ove godine osigurali iznos od 2,5 milijuna kuna što je povećanje od ukupno 500 posto”, rekao je Dekanić.

Dodao je i kako o interesu poduzetnika govori i podatak da je se na raspisani Javni poziv javilo oko 450 poduzetnika, do trenutka kada je on zatvoren, ali i da su odobrene 62 prijave koje su zadovoljavale sve tražene uvjete. Ukazao je i da se radilo transparentno tako da je osam dana prije same objave Javnog poziva najavljena njegova objava kao i da je još jednin, dva dana ranije, najavljeno raspisivanje Javnog poziva.

“Na žalost, iako je bilo dovoljno vremena bilo je jako puno prijava koje nisu zadovoljavale tražene uvjete tako da nisu niti uzimane u obzir. Kriteriji za prijavu su bili jasni i ne mogu se zanemariti jer iznos od 50 tisuća kuna nije mali, pa za slijedeću godinu svi moramo više poraditi u tom dijelu. Sliejdeće godine dodatno ćemo povećati sredstva za ovu namjenu”, rekao je Dekanić.

Prihvatljive aktivnosti/troškovi su na Javnom pozivu bili su:

• nabave novih alata, novih strojeva, novih postrojenja i opreme, novih mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata

• izgradnje, dogradnje, adaptacije, opremanje poslovnog/proizvodnog prostora, najam/zakup štanda ili sajamske kućice i sl.

• nabave računalnih programa, troškovi licenciranja, izrade i nadogradnje web stranica i ulaganje u razvoj novih tehnologija

• istraživanje tržišta, kreiranje brenda, dizajniranje proizvoda, izrada promotivnih materijala i ostalih marketinških aktivnosti

• razvoja prototipova i novih proizvoda; poticanje razvoja inovativnih rješenja u poslovanju

• zaštite i upravljanja intelektualnim vlasništvom

• troškovi uvođenja i implementacije sustava upravljanja kvalitetom i (re)certifiranje sukladnosti vlastitih proizvoda prema hrvatskim i europskim normama i smjernicama

• edukativne aktivnosti, te troškovi vezani uz najam prostora i drugi neposredni troškovi vezani uz prostor za održavanje edukacije; troškovi predavača

• polaganje stručnih i majstorskih ispita

  • kotizacija za sudjelovanje na pojedinim radionicama, seminarima, konferencijama i sl