Šest novih predmeta, bez domaćih zadaća uz nastavu od 8 do 17 sati, dio je programa eksperimentalne provedbe cjelodnevne škole

Foto: Grad Vinkovci

Šest novih predmeta i bez domaćih zadaća, dio je programa cjelodnevne škole koju će od jeseni eksperimentalno provoditi 50 škola, a koji je predstavljen u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je objavilo i Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u programu .

Prirodoslovlje, Društvo i zajednica, Praktične vještine, Informacijske i digitalne kompetencije, Svijet i ja, Drugi strani jezik – novi su predmeti koje će od jeseni slušati učenici 50 osnovnih škola koje uđu u eksperimentalni program cjelodnevne nastave.

Školski dan trajat će od 8 do 17 sati svaki dan.

Obavezna nastava trajat će do 15 ili 15.30 sati, u okviru toga učenici imaju topli obrok, a slijede izvannastavne aktivnosti do 17 ili 17.30, za učenike koji ih odaberu.

Priroda i društvo postaju Prirodoslovlje. Učenici od 1. do 4. razreda dobivaju predmete Praktične vještine, Društvo i zajednica te obavezan drugi strani jezik u 4. razredu koji se potom sluša do kraja osnovne škole.

Učenici koji neće ići na vjeronauk, morat će za izborni predmet odabrati Svijet i ja.

Povećava se satnica za Likovnu, Glazbenu i Tehničku kulturu, Geografiju, Hrvatski jezik i Matematiku te Tjelesni odgoj koji će predavati magistri kineziologije.

Nakon eksperimentalne provedbe, koncept cjelodnevne škole za četiri godine trebao bi zaživjeti u svim školama u Hrvatskoj.