25. godina od osnutka spcijalne jedinice policije Krpelji i 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade

VUKOVAR, Pripadnici Specijalne jedinice policije „Krpelji“ i 4. bojne 3. Vukovarske gardijske brigade danas su obilježili 25 godina od svoga osnivanja. Tom prilikom položeni su vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te služena misa u spomen na poginule i nestale branitelje. Obljetnici je nazočio i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved koji je rekao kako počast pripada poginulima ali zahvalnost i preživjelim braniteljima.

„Ovdje odajemo počast, priznanje i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, prvoj organiziranoj obrani ovoga dijela Hrvatske“, rekao je Medved.

Na središnjem vukovarkom gradskom trgu predsjednik Udruge specijalne policije i ratni dozapovjednik „Krpelja“ Stevo Culej predao je prijavak Anti Deuru koji je bio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Prisjećajući se osnutka „Krpelja“ prije 25 godina Culej je istakao kako je postrojba tijekom Domovinskoga rata prošla kroz brojna ratišta u Hrvatskoj.

„Postrojba specijalne policije „Krpelji“ dala je nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske. Prilikom osnivanja bilo nas je 40, a kroz postrojbu je ukupno prošlo 500 branitelja. Poginula su 22 pripadnika postrojbe“, rekao je Culej.

Vremena osnutka prisjetio se i predsjednik Udruge 4. bojne 3. Vukovarske gardijske brigade koji je rekao kako je na prvom postrojavanju te postrojbe bilo 165 branitelja. Prema njegovim riječima kroz postrojbu je ukupno prošlo 306 branitelja od kojih je njih 87 poginulo. Brojni njeni pripadnici prošli su i kroz srbijanske logore. U sklopu obilježavanja obljetnice u središtu Vukovara PU vukovarsko-srijemske županije organizirala je izložbu naoružanja i opreme koju policija svakodnevno koristi.

IVAN MATIĆ