2016. godina biti će najtoplija godina ikada

Prošla godina bila je najtoplija godina od kako se mjeri temperatura, a tekuća bi, prema svim procjenama stručnjaka, mogla biti još toplija. Američka NASA objavila je kako je travanj ove godine najtopliji ovaj mjesec od kako se mjeri temperatura. Objavili su isto tako i kako je ožujak bio najtopliji ožujak u posljednjih 136 godina. Podsjećamo kako je ranije NASA objavila da su listopad, studeni i prosinac prošle godine, te siječanj i veljača tekuće godine, srušili sve rekorde po prosječnim temperaturama ali i da će se taj trend nastaviti i dalje. I ti podaci pokazuju kako je rast globalne temperature na Zemlji zapravo konstanta što bi svijet trebalo dobro da zabrine. Podaci NASA-e govore i kako je temperatura na globalnoj razini u prošlom mjesecu bila viša da 1,1 posto u odnosu na mjerenja od 1951.-1980. godine. Kako navodi londonski Independent travanj je tako postao šesti mjesec za redom koji je premašio ranije izmjerene temperature.

„Trenutno smo u poziciji da ne znamo kako će se tvari odvijati. Znali smo da El Nino ima utjecaj ali mislim da nitko nije očekivao ovakav skok temperatura“, rekao je meteorolog Erik Holhaus za ovaj londonski dnevni list.

Kazao je i kako stručnjaci smatraju da je globalna temperatura u posljednjih godinu dana porasla za 25 posto u odnosu na mjerenja iz 1880. godine. Poslije svega iz NASA-e tvrde kako se već sada sa sigurnošću može predvidjeti da će 2016. godina biti najtoplija godina ikada. U prilog tome govore i prognoze meteorologa koji su najavili kako je pred nama dugačko i vrelo ljeto. Drugim riječima možemo se svi zajedno pripremiti za vrele dane kakvih smo bili svjedoci prošle godine.

INDEPENDENT/IVAN MATIĆ