20 je godina DC Kanovci i 10 godina od početka izgradnje regionalnog vodovoda

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prigodnom svečanošću u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji (VVK) obilježena je 20. obljetnica izgradnje Distribucijskog centra za preradu vode Kanovci i 10 godina od početka gradnje Regionalnog vodovoda istočne Slavonije.

Distribucijski centar “Kanovci” izgrađen je 1997. godine, a u rad pušten 10. ožujka 1998. godine i zamišljen kao tvornica za preradu vode za grad Vinkovce. Njegovom izgradnjom prestali su problemi s količinom i kvalitetom vode za većinu stanovnika Vukovarsko-srijemske županije.  Danas je on središnji uređaj s kojega se upravlja radom cjelokupnog regionalnog vodovoda, vodospreme Retkovci i uređaja za preradu pitke vode u Lipovcu, kazao je direkotr VVK Dražen Milinković.

Po njegovim riječima, kada je građen DC Kanovci, najavljeno je kako je jedino kvalitetno rješenje za vodoopskrbu županije izgradnja regionalnog vodovoda.

“On je u rad pušten prije 10 godina. Prvo je u rad puštena dionica od Sikirevaca do Vinkovaca. Voda iz Sikirevaca iznimno je kvalitetna i svi njeni parametri su sukladni Pravilniku o vodi za piće i daleko ispod zadanih odnosno zakonskih vrijednosti. Vodu iz regionalnog vodovoda trenutno dobiva više od 100.000 stanovnika”, podsjetio je Milinković dodajući kako je do sada izgrađeno 198 killometara regionalnog vodovoda u što je uloženo 240 milijuna kuna.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je direktor VVK bio od 1994. do 2004. godine ocjenio je kako je vodovod istočne Slavonije nemjerljivog značaja za snabdjevanje zdravom pitkom vodom stanovnika Vukovarsko-srijemske županije.

“U protkelih dvadeset godina puno se učinilo na opskrbi pitkom vodom i sve to zahvaljujući velikim ulaganjima, htjenjima i i struci koja je pokazala da zna rukovoditi i upravljati ovakvim velikim sustavima”, kazao je Galić.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, građani Vinkovaca danas piju zdravstveno ispravnu vodu.

“Mislim da možemo biti zadovoljni svime onime što je Vinkovački vodovod uradio na području grada Vinkovaca kako bi imali dobar vodoopskrbi sustav u gradu u koji, dakako treba i dalje ulagati, a to se i čini”, kazao je Bosančić.

Nakon pozdravnih riječi i obraćanja, sudionici obilježavanja ove obljetnice, među kojima se nalazio i velik broj općinskih načelnika vukovarsko-srijemskih općina, saslušali su Izlaganje Dragutina Mihelića i Luke Jelića iz tvrtke Hidroprojekt-ing d.o.o koja je izradila idejno rješenje regionalnog vodovoda, a potom su i obišli DC Kanovci.