2. Jesenska metamorfoza u Nijemcima posvećena vodomaru okupila brojne cvjećare iz cijele Hrvatske

Foto: Đuro Karalić

Na izletištu Sopotac u Nijemcima ovaj vikend bio je u znaku manifestacije 2. Jesenska metamorfoza u Nijemcima „Vodomar” u organizaciji Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore pod vodstvom Blaženke Omrčanin iz Vinkovaca, koja je ove godine za svoj dugogodišnji rad nagrađena i najprestižnijim priznanjem Hrvatske obrtničke komore, statuom “Zlatne ruke”.

“Tema cvjetnih kreacija je ptica Vodomar, pun predivnih kolorita različitih nijansi narančaste, plave, sive i bijele boje. Mislim da smo uspjeli na pravi način odgovoriti na ovaj izazov i stvoriti divne kreacije”, kaže Blaženka Omrčanin zahvaljujući svima koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj projekt, posebice kolegama iz brojnih hrvatskih gradova koji su se uključili i dali svoj doprinos.

“Ideja je bila predmetima, kojima je prvobitna namjena bila sasvim drugačija i više ne služe svojoj svrsi, aranžiranjem cvijeća dati jednu sasvim novu dimenziju i novi izgled”, kaže ova poznata vinkovačka cvjećarka. Tako su cvijećem i cvjetnim aranžmanima ukrašeni razni predmeti od stolica do cipela i hlača dok su za konstrukciju instalacija korištene grane drveća stradalog za nedavnog olujnog nevremena koji je poharao i ovaj kraj.

Održano je i međunarodno natjecanje učenika iz Švedske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Hrvatsku je predstavljala Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Srednja škola Donji Miholjac i Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci čije su natjecateljice Snježana Sabljak i Martina Magdić uz mentorstvo Blaženke Čondić i osvojile prvo mjesto. Drugo mjesto osvojile su natjecateljice Ema Urbanč i Lana Lamovšek iz Slovenije, a treće iz Švedske, Viktoria Lindbom i Emelie Wandland.