Projekti “zelene tranzicije” na području Vinkovaca

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Grad Vinkovci je prvi među hrvatskim gradovima i općinama koji je napravio konkretne korake u smjeru zelene tranzicije odnosno razvoja energetske samoodrživosti zahvaljujući čistoj zelenoj energiji nastaloj iz proizvodnje vodika. Rekao je to zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić gostujući u programu Hrvatske radio televizije gdje je zajedno s Simonom Ferjucom, jednim od vodećih konzultanata za EU projekte usmjerene na zelenu tranziciju, predstavio građanima projekte iz Vinkovaca.

„U ovom trenutku imamo spremnu studiju predizvodljivosti za projekt „ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor) H2 Grada Vinkovci“, vrijedan ukupno 48 milijuna eura, te smo na dobrom putu da uskoro možemo razgovarati i o svim onim benefitima koje donosi razvijanje ovakvih tehnologija. Od rješavanja problema zbrinjavanja otpada i smanjenja troška odvoza otpada za građane do mogućnosti razvoja sustava gradskog prijevoza i grijanja na vodik, što bi u konačnici također utjecalo na smanjenje izdataka kada su krajnji korisnici u pitanju“, rekao je Romić.

Govoreći dalje kazao je kako živimo u vremenu kada su u potpunosti mijenja europska paradigma energetike, mijenjaju se planovi, rokovi, strategije i pronalaze fondovi za financiranje brzog prelaska na alternativne izvore energije te da je ovo prilika koju ne smijemo propustiti.

„Dug je put pred nama, ali prvi važni koraci su učinjeni i nadamo se kako će najstariji europski grad postati perjanica nove, najsuvremenije hrvatske zelene energetske priče“, istakao je Romić.