130 godina pruge Vinkovci-Gunja

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Izložbom “Putovanje kroz vozne redove” postavljenoj u glavnoj kolodvorskoj zgradi vinkovačkog željezničkog kolodvora, u organizaciji HŽ Infrastrukture i Hrvatskog željezničkog muzeja, obilježena je 130 obljetnica pruge Vinkovci-Gunja.

“Izgradnja pruge Vinkovci-Gunja završila je 28. listopada 1886. godine, a dan kasnije pruga je puštena u promet u dužini 51,2 kilometra”, kazala je Renata Veličan iz Hrvatskog željezničkog muzeja.

Po njezinim riječima, puštanjem u promet upravo pruge Vinkovci-Gunja odnosno Vinkovci-Brčko, započeo je i razvoj Vinkovaca kao željezničkog čvorišta, a danas se taj grad može pohvaliti kao jedini grad koji je sjecište šest pruga iz različitih smjerova.

Treba podsjetiti kako je riječ o pruzi koja je stradala prije dvije i pol godine u katastrofalnoj poplavi koja je zadesila dio županjske Posavine. Zbog prodora vode na 22 mjesta odnesen je zastorni materijal, dijelovi nasipa i kolosječni pragovi. Pojedina oštećenja bila su između 10 i 20 metara, a ukupno 500 metara. Oštećen je i postavni uređaj s pripadajućom opremom. Štete od poplave na željezničkoj infrastrukturi tada su procijenjene na četiri milijuna kuna bez PDV-a.

Pruga je u međuvremenu obnovljena i njome danas prometuju vlakovi.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić