Pokladni jahači projahali i Županjom, najavili 50. Šokačko sijelo

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Ovogodišnja pokladna jahanja na svome su vrhuncu, a čast da ugoste pokladne jahače, njih čak više od 120, u nedjelju su imali Županjci. Jašući ulicama Županje pokladni jahači su ujedno najavili i ovogodišnje 50. Šokačko sijelo, koje je već počelo, a vrhunac će doživjeti idućega vikenda.

Pred velikim brojem građana okupljenih i središtu Županje, uprizoren je i običaj iz vremena Vojne krajine, kada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu i ukrasti pokoju ovdašnju djevojku. Ovoga puta presreli su ih graničari koji su čuvali granicu na Savi koja je Habsburško carstvo djelila od turskog, te su djevojku vratili njezinoj obitelji.

Pokladne jahače pozdravio je županjski gradonačelnik Davor Miličević poručivši kako je vrijeme da Županja običaj pokladnog jahanja pretvori u prepoznatljivi turistički brend.

Pokladno jahanje u Županji organizirala je Konjogojska udruga “Stari graničar”. Jašući kroz grad, odjeveni u tradicijsku odjeću, jahači su se zaustavljali kod pojedinih obitelji koje su ih počastile slavonskim jelima i pićima, a oni im se odužili pjesmom.