Eutanizirana sva perad na gospodarstvu u Mlaki Antinskoj

Foto: Pixabay/U. Leone

ZAGREB/MLAKA ANTINSKA, Eutanazirana je sva perad na gospodarstvu u Mlaki Antinskoj nedaleko Vinkovaca, na kojem je potvrđen virus ptičje gripe podtipa H5N8, potvrdio je pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Damir Agičić, izvješćuje Hina.

Ekipa veterinarske organizacije i veterinarska inspekcija iz Zagreba obavile su nadzor, izdale rješenje i provedena je propisana mjera eutanazije, kazao je.

“Eutanazirana je sva perad na zaraženom gospodarstvu, nešto više od 500 komada peradi raznih vrsta (kokoši, gusaka, pataka, ukrasne peradi, golubova)”, rekao je Agičić napominjući kako je na tom gospodarstvu počinjena greška jer je perad protivno naredbi držana na otvorenom.

Dodatna otežavajuća okolnost je što se gospodarstvo nalazi neposredno uz obalu Vuke, a slobodna perad očito je imala kontakt s divljim pticama, rekao je Agičić.

“Ovo je još jedan dokaz i poruka građanima da ozbiljno shvate kako se radi o ozbiljnoj bolesti i da se moraju pridražavati propisa koje je donio ministar poljoprivrede”, poručio je.

Najavio je prekršajne postupke protiv osoba, vlasnika i posjednika koji budu držali perad na otvorenom. Proširi li se bolest na druga gospodarstva, radi se o kaznenoj odgovornosti, upozorava Agičić.