Vukovarci ponovno imaju generala Hrvatske vojske

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović uručila je u petak na prigodnoj svečanosti u vukovarskom Dvorcu Eltz činove generala dvojici promaknutih brigadira, Ivici Komljenu i Željku Živanoviću, prvom generalu iz Vukovara nakon Blage Zadre.

“Kao što je Dvorac Eltz obnovljen i kao što na Vukovaru zacjeljuju ratne rane i on se okreće sretnijoj budućnosti, tako i Oružane snage moraju nastaviti svoj razvoj prema novim zadaćama i izazovima. Međutim, to ne znači zaboraviti korjene. Vukovarci nikada neće zaboraviti tragičnu ali ponosnu ulogu svoga grada u Domovinskom ratu. Tako Oružane snage Republike Hrvatske ne smiju zaboraviti svoje temelje nego će upravo u spomen i iz pouka iz tih godina izgrađivati svoj razvoja”, kazala je u prigodnom govoru Grabar Kitarović.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je ponos što, kako je kazao, Vukovar ponovno ima generala nakon legendarnog generala Blage Zadre, koji je poginuo u obrani Vukovara 1991. godine. Također najavio kako će u Vukovaru ubuduće biti smještena inžinjerijska postrojba, a najavio je i povratak u Vukovar svečanosti promocije polaznika vojnih škola RH.

Svečanosti je nazočan bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov kojega je zajedno s ministrom Krstičevićem nešto ranije primio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je također bio na svečanosti u Dvorcu Elzt, kao i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U ime promaknutih brigadira na promaknućima je zahvalio Željko Živanović rekavši kako čin generala znači veliku čast ali i obvezu, jer kako je kazao, nema ništa časnije nego služiti vlastitoj domovini.