U Vukovaru će se 6. svibnja trčati svečana Sinjska alka

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić potpisali su u subotu u vukovarskom Dvorcu Eltz povelju o održavanju svečane Sinjske alke u Vukovaru, što će biti po četvrti puta u dugoj povjesti toga alkarskog natjecanja da se alka trči izvan Sinja.

“Mislim da smo ostvarili san mnogih da se alka trči u Vukovaru. Ovime ispisujemo povjest i počašćeni smo čašću kojom nam je iskazalo Viteško alkarasko društvo. Ovo je i svjedočanstvo o vrijednostima koje se gaje u Sinju, Cetinskoj krajini i unutar Viteškog alkarskog društva prema gradu Vukovaru i Domovinskom ratu”, kazao je nakon potpisivanja povelje gradonačelnik Ivan Penava.

Penava je također rekao kako će se svečana alka u Vukovaru trčati, 6.svibnja, a trkalište će biti postavljeno u Županijskoj ulici, nedaleko Gradskog muzeja.

Po riječima predsjednika Vištekog alkarskog društva Stipe Jukića, iako je riječ o iznimno zahtjevom događaju u organizacijskom smislu, nema nikake sumnje kako će alka u Vukovaru biti održana na najvišem nivou.

“Dugo je vremena odluka o tome da se alka trči u Vukovaru dozrijevala u nama Sinjanima i sada smo iznimno ponosni što možemo svečanu alku trčati u Vukovaru. Ovo je po četvrti put da se alka održava izvan Sinja, ali po prvi put da je alka izvan Sinja odlukom ljudi, a ne politike”, kazao je Jukić.

Alkarski vojvoda i zapovjednik alkarske povorke, vojvoda Ante Vučić kazao je kako svečanu alku u Vukovaru posvećuje svim onima koji su branili Vukovar i poginuli za Vukovar te nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.