Županijska komora Vukovar: Najuspješnije u županiji Spačva, Triko i Vigus

Foto: Đuro Karalić
VUKOVAR, Na svečanoj sjednici HGK Županijske komore Vukovar u srijedu su dodjeljena priznanja najuspješnijim vukovarsko-srijemskim tvrtkama u 2015. godini uz ocjenu kako se pozitivni trendovi poslovanja osjećaju i u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije.

 

U kategoriji velikih trgovačkih društava Zlatna plaketa pripala je vinkovačkom drvoprerađivaču Spačvi d.d., u kategoriji srednjih trgovačkih društava najboljom je proglašena tvrtka Triko d.o.o. Ilok, a u kategoriji malih trgovačkih društva tvrtka Vigus d.o.o. Vinkovci.

“Moram izraziti zadovoljstvo da se pozitivni gospodarski trendovi polagano počinju osjećati i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pozitivna je činjenica da nam je u 2015. u odnosu na 2014. godinu porastao broj tvrtki za 10 posto te ih je u prošloj godini bilo registrirano više od 1.500”, kazala je predsjednica HGK Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković.

Po podacima HGK Županijske komore Vukovar, gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije u 2015. godini ostvarilo je ukupne prihode od 13,140 milijardi kuna što je povećanje od 14,15% u odnosu na isto razdoblje u 2014. godinu kada su tvrtke ostvarile 11,511 milijardi kuna ukupnog prihoda. U istom razdoblju zabilježen je i rast ukupnih rashoda za 10,47%, a koji su porasli s 11,477 milijardi u 2014. godini na 12,677 milijardi u 2015. godini. Broj zaposlenih u tvrtkama povećan je s 14.7 98 na 16.292, odnosno povećan je za 10%.

Dva najveća grada u Županiji (Vukovar i Vinkovci) sudjeluju značajno u pokazateljima županije i to tako što se u njima nalazi preko 60 % poduzetnika koji upošljavaju više od 70 % ukupno zaposlenih, te ostvaruju oko 70% ukupnog prihoda županije.

Nakon niza godina trgovina više nije vodeća grana u Vukovarsko-srijemskoj županiji već su to energetski sektor i prerađivačka industrija.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je nadu kako vukovarsko-srijemsko gospodarsko ide prema boljim vremenima rekavši kako županija očekuje podršku od Vlade u nastojanjima da gospodarstvo jače krene uzlaznom putanjom.

Dodjeljena su i priznanja tvrtkama za kontinuirani rad.