Živi zid: Načelnik Općine Drenovci ima mjesečnu plaću od gotovo 14.000 kuna

Foto: Živi zid

DRENOVCI, Živi zid Vukovarsko-srijemske županije oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ističe kako načelnik najnerazvijenije općine u županiji prima najvišu neto plaću među načelnicima u Slavoniji, gotovo 14.000 kuna.

“Riječ je o načelniku Općine Drenovci, gospodinu Jakši Šestić ( HDZ ) koji prema podatcima iz Registra državnih službenika prima mjesečnu neto plaću u iznosu 13 916,04 kuna. Najplaćeniji je među  načelnicima, ukupno njih 26 koliko broji Vukovarsko – srijemska županija.

Usporedbe radi, načelnik Općine Medulin koja je 2016.godine bila najrazvijenija u Republici Hrvatskoj i čiji je ukupan prihod jednak zbroju prihoda 31 najsiromašnije Općine, gospodin Goran Buić, trenutno zarađuje neto 12 837,28 kuna –  daleko manje od gospodina Šestić koji upravlja puno slabijom Općinom u svim segmentima. Za dužnost koju obavlja plaćen je više od gradonačelnice Iloka, odnosno gradonačelnika grada Otoka koji također pripadaju istoj županiji.

Mi u Živom zidu smatramo da je tako visoka plaća apsolutno neopravdana i moralno bi bilo smanjiti je iz poštovanja prema mještanima Općine Drenovci kojih ogromna većina  jedva preživljava – žive od socijalne pomoći, imaju male mirovine,  rade za minimalac i to uglavnom sezonski da bi zadovoljili osnovne životne potrebe sebe i svojih obitelji. Dok mještani crkavaju, načelnik živi kao bubreg u loju, a tu visoku plaću mu nisu ostavili ni djed ni otac u nasljedstvo nego je preko svojih leđa osiguravaju isti ovi mještani koji nemaju ni za kruh. 

Čak 40% kuća u toj Općini je prazno, mlade obitelji iseljavaju u inozemstvo za boljim životom,a stari umiru. Umjesto da rade na boljitku standarda mještana, fokus vladajućih je na vlastitoj koristi. Za tako veliku plaću načelnik bi morao pokazati iznimno velike rezultate, a ne bijedu koju ovim postotkom trenutno realizira. Za slučaj da si je načelnik umislio kako je on  ustvari  imperator okružen robovima, Živi zid ga podsjeća da živi i radi u demokratskom sustavu i da je poid budnim okom javnosti.    

Prema Zakonu o plaćama u  lokalnoj i područnoj ( regionalnoj ) samoupravi (NN 28/10) čl. 3 je propisano da osnovicu i koeficijente za obračun plaće župana, gradonačelnika i općinskih načelnika i njihovih zamjenika određuje odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj obnašaju dužnost, na prijedlog župana, gradonačelnika, odnosno općinskog načelnika, jasno je vidljivo da je načelnik Općine Drenovci gospodin Jakša Šestić sam predložio naveden iznos,odnosno prema čl.10 navedenog Zakona i koeficijent plaće. Bahato, bezobrazno i bez ikakve ljudske, socijalne ili etičke osjetljivosti za sadašnje stanje u Općini Drenovci”, stoji u priopćenju Živog zida.