Nova internetska prijevara, izgubio 5 tisuća eura

Foto: MUP RH

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske izvijestili su kako su zaprimili prijavu jednog hrvatskog državljanina da je putem interneta prevaren i da je time počinjeno kazneno djelo Prijevare, o čemu ćemo kaznenom prijavom izvijestiti i nadležno državno odvjetništvo.

“Prijavitelj je tijekom trgovanja dionicama izgubio njihovu vrijednost, a smatrajući da su mu za to krivi neki subjekti s kojima je internetom poslovao, tražio je pravni savjet da namiri izgubljenu vrijednost te ga je putem telefona kontaktirala osoba koja se predstavila kao odvjetnik, koji ga je izvijestio da je pronašao njegov račun te da će mu zajamčiti vraćanje njegovog novca, koji je trgovanjem dionicama izgubio. Takozvani odvjetnik je prijavitelju predložio da mu za tu uslugu mora putem interneta i bitcoin valutom uplatiti iznos od nekoliko tisuća eura”, navode iz policije.

Dodaju da kako prijavitelj nije bio informatički vješt u domeni trgovanja kriptovalutama, toj osobi je putem interneta ustupio svoje podatke i dozvolio mu da putem aplikacije preko udaljenog računala uđe u njegovo osobno računalo u namjeri da za njega kreira Coinbase wallet (novčanik kriptovalute) s kojeg si je internetski prevarant, po njihovom dogovoru, s računa prijavitelja u nekoliko navrata sebi prebacio ukupan iznos od oko pet tisuća eura, nakon čega nije izvršio dogovorenu uslugu za koju je i plaćen te je naš prijavitelj shvatio da je prevaren. Policija provodi izvide kako bi pronašli počinitelja i utvrdili sve okolnosti.