Završen 4. VukovarArt festival, u Vukovaru su sada 23 slike na otvorenome

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Tijekom proteklih godina Vukovar je postao prepoznatljiv po VukovarArt festivalu koji je održan i ove godine. Tijekom ovogodišnjeg festivala, koji je održan po 4. put, nastalo je 5 novih slika na području Vukovara. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako je ovaj festival pokrenut 2016. godine kao novi koncept u razvoju umjetnosti te time stvara novi vizualni identitet grada Vukovara. Istakao je kako Vukovar s ovim projektom postaje galerija na otvorenome i kao takav sve je zanimljiviji i turističkom sektoru. Uz to projekt je obogatio Grad Vukovar posebnom vrstom umjetnosti te sa sobom donio sasvim nešto novo i moderno.

Vukovar sada ukupno broji 23 umjetnička djela, a u ovogodišnju luku umjetnosti uplovili su Eugen Varzić iz Hrvatske s muralom „Future Freedom“ (Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar), OKO iz Hrvatske s muralom „Because he’s Mister Strenght, Courage and Health“ (Domovinskog rata 36), također iz Hrvatske Tea Jurišić s muralom „Bura“ (Olajnica 18), njemački umjetnik Boogie s muralom „Boogie down Vukovar“ (Županijska 108-111) te bugarski umjetnik Arsek & Erase s muralom „The Golden Snake“ (Domovinskog rata 30).

„S ova smo se 23 umjetnička djela svrstali u sam svjetski vrh ove vrste umjetnosti. Ove je godine situacija specifična s obzirom na epidemiju, no ipak smo uspjeli realizirati što smo zamislili, a to je stvaranje novog, modernog brenda u Vukovaru“, rekao je Penava.

Projekt VukovArt– luka umjetnosti ove i 2021. godine u stopostotnom iznosu je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kojeg je na natječaj prijavila Razvojna agencija Vukovar, a ukupna vrijednost povučenih sredstava iznosi gotvo 1,5 milijun kuna.