Započelo skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine

ZAGREB, U cilju daljnje digitalizacije procesa i razvoja e-usluga Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, danas je započelo skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine na području Vukovarsko-srijemske županije, izvjestili su iz toga ministarstva dodajući kako se digitalizacija akata obavlja u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Vinkovcima te Službi za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko –srijemske županije.

Proces digitalizacije provodi se temeljem Sporazuma o suradnji na pilot projektu ‘Digitalizacija postojećih građevinskih dozvola u Republici Hrvatskoj’ koji je, osim s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovci, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja potpisalo još sa osam upravnih tijela koji se bave poslovima prostornog uređenja i gradnje. Riječ je o upravnim odjelima Brodsko-posavske, Istarske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije te gradova Pazin, Šibenik i Varaždin, navodi se.

Iz ministarstva napominju kako će osim administrativnog rasterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova digitalizacija dozvola za gradnju biti korisna i svim građanima Republike Hrvatske, a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili.

Projekt je započeo 6. prosinca 2018. godine a do sada su dozvole za gradnju digitalizirane u Varaždinskoj i Brodsko-posavskoj županiji te gradu Varaždinu. Završetkom projekta, koji se predviđa kroz dva mjeseca digitalizirati će se oko 50 tisuća listova.

Jedinstveni informacijski sustav Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja namijenjen izdavanju akata za građenje “eDozvola” u primjeni je od 2014. godine a implementiran je u upravnim odjelima županija, velikih gradova i gradova sjedišta županija koji obavljaju poslove izdavanja dozvola, izuzev  upravnih odjela Primorsko-goranske županije, Grada Zagreba i Grada Rijeke koji imaju svoje sustave.

Podnositelji zahtjeva za izdavanje dozvole za gradnju putem eDozvole mogu ispuniti sve potrebne podatke te u svakom trenutku vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih zahtjeva. Sustav eDozvola se kontinuirano nadograđuje novim funkcionalnostima a 2019. godine u planu je i njegovo uvođenje u sustav e-Građani. Trenutno je u pripremi digitalno potpisivanje dokumenata te online plaćanje pristojbi čime će sustav biti spreman za potpuno elektroničko poslovanje.