Radnici Same Deutz Fahr Žetelice ne odustaju od zahtjeva, štrajk nastavljaju

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Siguran sam da ovi radnici zaslužuju daleko veće plaće od sadašnjih i volio bih da svi oni političari koji su dolazili obilaziti ovu tvronicu, skupljajući političke bodove, dođu i danas i neka daju podršku radnicima i pitaju ih za koliko rade, poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel s konferencije za novinare održane danas ispred tvornice Same Deutz Faht Žetelice u Županji, čiji radnici se od jučer nalaze u štrajku zvog nezadovoljstva malim plaćama.

Predvođeni Sindikatom metalaca Hrvatske – Industrijskim sindikatom radnici traže povećanje plaće za 750 kuna bruto te za osam posto na posebne uvjete rada. U neuspjelom postupku mirenja poslodavac im je ponudio povećanje od 300 kuna bruto uz obvezu da o plaćama ne smiju pregovarati u naredne tri godine.

“Mislim da povećanje plaća koje traže radnici ne bi ugrozilo poslovanje poslodavca”, napomenuo je Novosel rekavši kako Vlada već gotovo dvije godine provodi akcijski plan za rasterećenje hrvatskih poslodavaca i smanjivanje troškova.

“Pa, hajde gospodo iz Vlade, pokažite na ovom primjeru koliko ste rasteretili troškove hrvatskih poslodavaca i zašto se ta ušteda ovdje preljeva u dobit, a ne u plaće radnika?”, poručio je.

Po riječima predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Siniše Kosića plaće radnika u Same Deutz Fahr Žetelice u zadnjih devet godina rasle su za tek devet posto, a produktivnost je povećana za čak 100 posto.

Štrajku se od oko 400 zaposlenih odazvalo njih više od 320, naveo je glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Same Deutz Fahru Marko Ivkošić. Podsjetio je kako se plaće u proizvodnji u Same Deutz Fahr Žetelicama kreću od 3.240 do 5.100 kuna bruto što je, po njegovim riječima, iznimno niska plaća s obzirom da tvornica godišnje proizvede više od 400 kombajna od kojih ogromna većina završi na stranim tržištima i dio je talijanske korporacije Same Deutz Fahr.