Za potrebe razvoja turizma Vukovarsko-srijemska županija razvila mobilnu aplikaciju „AR logo VSŽ“

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir predstavila je mobilnu aplikaciju “AR logo VSŽ” koju je županija izradila uz pomoć osječke IT tvrtke Culex d.o.o., a pomoću koje se skeniranjem grba Vukovarsko-srijemske županije s bilo koje površine stvara animirani 3D model svih elemenata koje logo sadrži sa interaktivnom 3D kartom županije.

“Za razliku od Jadrana, mi ovdje moramo puno više energije unijeti da dopremo do turista, a najbrži je digitalni put. Stoga smo u nastojanju da turistima približimo ljepote naše županije, njezine povijesne i kulturne vrijednosti, odlučili ići u korak s vremenom i digitalnim dobom te realizirati ovaj projekt. Smisao je skinuti ovu aplikaciju na mobilni uređaj, skenirati grb i u par minuta doći do što više informacija o našoj županiji”, kazala je Marija Budimir.

Foto: Đuro Karalić

Mario Mikić Vučak iz tvrtke Culex d.o.o. naveo je kako je model moguće rotirati, povećavati i smanjivati u 3D prostoru, prema željama i potrebama korisnika rekavši kako ARCore tehnologiju podržava većina uređaja s operativnim sustavom Android 7.0 (Nougat) i novijim.

“Ova tehnologija je primjenjiva za sve i sve se više primjenjuje, a može se dorađivati, proširivati i ovo je tehnologija budućnosti. Mlade generacije jako dobro prihvaćaju informacije i lako pamte na ovaj digitalni način. Kada dođete negdje predstaviti županiju, osoba kojoj predstavljate to će zapamtiti jer ne radi se o običnoj vizit karti, klasičnoj brošuri ili dosadnom standardnom materijalu. ARCore tehnologija promijenit će budućnost i sve što se trenutno radi u svijetu, u Hrvatskoj postiže nekoliko mladih i ambicioznih tvrtki”, kazao je Mikić Vučak.