Vukovar dobiva pogon za proizvodnju dijelova interijera za putničke i privatne avione

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Uprave tvrtke Enikon Aerospace d.o.o. Marko Josip Andrijanić potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Poslovnom inovacijskom centru (BIC Vukovar) koji se nalazi u Gospodarskoj zoni. Kako su pojasnili čelnici ove zagrebačke tvrtke Enikon Aerospace d.o.o. ima sjedište u Zagrebu, a svoju djelatnost koja obuhvaća uslugu proizvodnje komponenti interijera putničkih i poslovnih zrakoplova za Airbus i Boeing, organizira na nekoliko lokacija u svijetu – 3 u Njemačkoj i 1 u Hrvatskoj (Laupheim, Hamburg, Schwäbisch Hall i Zagreb).

„Čast nam je potpisati Ugovor o najmu i budućoj suradnji s Gradom Vukovarom, gdje planiramo proširiti poslovanje u zrakoplovnoj industriji.  Enikon Aerospace tvrtka je s više od 40 godina radnog iskustva u svojoj djelatnosti, a posluje u Europi i Sjedinjenim Američkim država te Hrvatskoj. U Vukovaru ćemo raditi na širenju proizvodnih kapaciteta kojim planiramo pokrenuti nove investicije i u budućem periodu otvoriti 200 novih radnih mjesta. Otvaramo i mogućnosti poslovne suradnje s lokalnim poduzetnicima i dobavljačima u različitim segmentima“, rekao je Andrijanić.

Član Uprave tvrtke Jakov Baričić kazao je kako se radi o višemilijunskom ulaganju koje će se realizirati kroz nekoliko etapa. Pripreme za otvaranje pogona, poput nabavke opreme, su već započele. Uskoro će krenuti i s zapošljavanjem kao i obukom zaposlenih u nekom od njihovih pogona. Zapošljavat će radnike svih profila, od onih nekvalificiranih do inženjera koji će, prema najavama, imati plaće iznad prosjeka. Plan je da pogon tvrtke u Vukovaru s radom započne u drugom kvartalu iduće godine. Prema planovima tvrtke do pune zaposlenosti u vukovarskom pogonu tvrtke doći će za 3 godine. Fokus Enikon Aerospacea je na plastičnim dijelovima unutrašnjosti aviona, od stropa, prostora za prtljagu, bočnih panela i prozora, vrata, kokpita… Tvrtka trenutno zapošljava 650 radnika od kojih je njih 200-ak zaposleno u proteklih godinu dana.    

„U zadnjih nekoliko godina u gradu Vukovaru stvoreno je poslovno okruženje koje je dovelo do otvaranja novih tehnološki naprednih industrija poput farmaceutske industrije s tvrtkom Yasenka,  IT industrije s perjanicom Code Consulting i drugim manjim tvrtkama, a na današnji dan posebno radostan za mene i sve građane grada Vukovara realizirana je suradnja s tvrtkom Enikon Aerospace kao predstavnikom zrakoplovne industrije. Kao grad u ovoj ulozi ponudili smo ono što imamo te ono što nam je kvaliteta, a to su pouzdanost transparentnost i otvorenost ka poslovnim partnerima“, rekao je Penava.