Vukovarski gimnazijalci na području županije detektirali niz novih gnijezda bijele rode

VUKOVAR , „Vukovarski gimnazijalci kao saveznici bijeloj rodi“ naziv je projekta koji je osvojio prvo mjesto na natječaju INA-e i Novog lista za najbolji školski eko projekt u Hrvatskoj i dobili donaciju od 3.500 kuna. Donaciju su gimnazijalci iskoristili kako bi dali svoj doprinos istraživanju i zaštiti bijele rode u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Sudionici projekta, zajedno s profesoricom Kristinom Kristek, odlučili su popisati što više lokacija gnijezda bijele rode u županiji i na taj način upotpuniti postojeću bazu podataka. Kako navodi Kristek tijekom školske godine 2015./16. učenici su prijavili 84 lokacije gnijezda bijele rode od kojih je 13 novih lokacija. Podsjećaju i kako u okviru projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije isplaćuje naknadu vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode u iznosu od 700 kuna godišnje.

„Činjenica je da mnogi građani ne znaju za ovu naknadu pa su učenici vukovarske gimnazije osmislili brošuru sa svrhom edukacije građana o vrlo uskoj vezi čovjeka i rode te o ovisnosti njezina opstanka o djelovanju čovjeka. Osim toga ova brošura daje upute kako se prijaviti za isplatu naknade za rodino gnijezdo, ali i upute vezane uz mogućnosti postupanja s gnijezdom. Dobivena sredstva utrošena su za tisak navedenih brošura. Učenici su brošure dijelili ljudima na čijim se kućama nalaze rodina gnijezda te ih educirali o važnosti čuvanja svakog pojedinog gnijezda ove dragocjene ptice“, navodi Kristek.

Ističe i kako je ponosna na svoje učenike koji su toliko truda i slobodnog vremena odvojili kako bi pokazali da žele pomoći kako svojim sugrađanima tako i ovoj vrsti da opstane.

„Bijela roda je indikator stanja u okolišu, a ova brojka od oko 150 gnijezda u našoj županiji znak je da živimo u maloj oazi koju moramo čuvati i njegovati zbog sebe i budućih naraštaja”, kaže Kristek.

Tijekom provedbe projekta učenici su izradili i mali video koji prikazuje obiteljsku idilu roda od gradnje gnijezda do podizanja mladih. Sve svoje rezultate redovito su objavljivali na Facebook stranici nazvanoj po projektu.

“S obzirom da naša škola ima status Eko škole puno radimo na edukaciji naših učenika o zaštiti prirode i okoliša u svom zavičaju. Ovakvi školski eko projekti daju mogućnost učenicima da steknu vještine koje će im trebati i u budućnosti. Učimo svoje učenike da budu ekološki osviješteni, odgovorni i aktivni građani te da svojim ponašanjem i djelovanjem budu primjer mladim ljudima”, rekao je ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović.

 

IVAN MATIĆ