Vinkovci: Koronavirus ipak u obiteljskom domu za starije i nemoćne, svi pozitivni hospitalizirani

Foto: Piixabay

VINKOVCI, Koronavirus je prodro u Dom za starije i nemoćne osobe “Grim” u Vinkovačkom Novom Selu, potvrđeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite na kojoj je također rečeno kako je međutim još uvijek rano govoriti o tome na koji je način virus ušao među korisnike toga obiteljskog doma.

Svih 14 koronavirusom zaraženih osoba iz Doma hospitalizirani su u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, rekao je načelnik Stožera Zdravko Kelić rekavši kako će se napraviti sveobuhvatna analiza slučaja zaraze u “Grimu” kako se takvi slučajevi više ne bi događali.

“Od samog smo početka upozoravali na opasnost da virus uđe u domove za starije i nemoćne i sustav socijalne skrbi. Stoga smo do vlasnika domova tražili da rizike svedu na minimum”, rekao je Kelić dodajući kako se Dom “Grim” sastoji do dva objekta “Grim1” i “Grim2”, a kako je virus prodro samo u “Grim2”.

“Je li virus među korisnike ovoga doma došao od djelatnika ili ne, pokazat će vrijeme”, rekao je Kelić rekavši kako se ne trebamo zavaravati kako se koronavirus događa nekome drugome.

Epidemiologinja Ankica Ilić iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije navela je kako se među zaraženima nalazi 13 korisnika i jedna djelatnica “Grim 2”, a prva saznanja da se se nešto događa u Domu dobivena je 4. kolovoza kada je jedna korisnica Doma hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

“Toga smo dana odmah uzeli briseve svih korisnika kao i djelatnika koje smo zatekli na radnom mjestu. Po dobivanju nalazi svi pozitivni smješteni su u bolnicu”, kazala je Ilić.

Na pitanje novinara postoje li saznanja da je virus u Dom možda unio netko od posjetitelja kojih je, kako se moglo čuti, bilo dosta u Domu, kazala je kako još uvijek nije utvrđen inicijalni bolesnik ali kako su posjete same po sebi rizična pojava.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorio je na ozbiljnost situacije te pozvao građane županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka, a o čijoj provedbi je, u domeni policije, govorio načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.