Vinkovčanka Ana Marija Stanković prvakinja Hrvatske u kuharstvu

Foto: DHK

VARAŽDINSKE TOPLICE, Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama ovaj je tjedan bio domaćin 13. Dana hrvatskog kulinarstva na kojima su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari među kojima se nalazila i Vinkovčanka Ana Marija Stankovoć koja je proglašena prvakinjom Hrvatske u kuharstvu.

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek pod mentorstvom Ivana Kelave. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Turističko ugostiteljske škole Split, Ivanu Šariću i Josipu Buzovu pod mentorstvom Ivana Romca. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari.

Državna prvakinja u slastičarstvu za 2019. godinu proglašena je Sandra Jadek iz Udruge ugostitelja grada Orahovice, a prvakinja Hrvatske u kuharstvu nakon pokazanog znanja u tri kategorije postala je Ana Marija Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: DHK

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, mladi kuhar Jurica Obrol iz Šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d’Or u Lyonu u Francuskoj.

Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2019. pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva turizma s ciljem popularizacije kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.