Sedmaši iz Slavonije nedovoljno tjelesno aktivni tijekom dana

ZAGREB, ŽUPANJA, Prema istraživanju koje je provedeno u sklopu projekta „Vrtim Zdravi Film“ učenici sedmih razreda osnovnih škola s područja Slavonije tjelesno su nedovoljno aktivni tijekom dana. U spomenutom istraživanju sudjelovalo je više od 4.200 učenika sedmih razreda iz cijele Hrvatske, od kojih je njih 650 bilo iz Slavonije i Baranje.

„Rezultati istraživanja pokazali su kako je samo 18,66 posto učenika iz Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Kutjeva, Pakraca, Petrinje, Čepina, Županje i Nove Gradiške koji su sudjelovali u istraživanju tjelesno aktivno preporučenih 60 minuta dnevno. Dodatno, njih samo 40posto je točno odgovorilo na pitanje koliko se često treba baviti sportom odnosno biti tjelesno aktivan, što je 7 posto manje od državnog prosjeka“, kažu rezultati istraživanja.

Inače, projekt su zajedno provodili Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, a namijenjen je učenicima sedmih razreda osnovne škole. Pri tome je Glavni cilj projekta edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice  poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

„Djeca i odrasli danas znatno više sjede i manje se kreću, što dugoročno može imati niz negativnih posljedica na njihovo zdravlje. Tjelesna aktivnost iznimno je važna za djecu i adolescente jer pomaže u razvoju lokomotornog sustava, srčano-žilnog i dišnog sustava, za jačanje imuniteta te prevenciju pretilosti. Osim toga, kada vježbamo u tijelu se oslobađa ‘hormon sreće’Dodatno, bavljenje sportom je važno jer se kroz pobjede i poraze razvija osobnost, jača samopouzdanje i smanjuje strah“, rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je i kako 50 posto sedmaša iz Slavonije i Baranje tjelesnom aktivnošću preporučenih 60 minuta dnevno bavi se tri ili manje dana tjedno, što je nedovoljno za djecu u toj fazi razvoja. U petoj sezoni projekta „Vrtim Zdravi Film“ sudjelovalo je više od 4.200 učenika iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske. Oni su kroz četiri školska sata dobiti osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, tijelu i hrani te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 13,35 posto.

IVAN MATIĆ