Projekt “FILM-HARMONIJA” – spoj nijemih filmova Charlieja Chaplina i glazbe Zagrebačke filharmonije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U okviru projekta FILM-HARMONIJA u Hrvatskom domu u Vukovaru održana je prva od tri najavljene glazbene večeri u kojima Zagrebačka filharmonija susreće Charieja Chaplina. Ovaj jedinstven koncert bio je najavljen u perivoju Dvorca Eltz ali je radi kiše prebačen u Hrvatski dom.  

„Ovo je jedan jedinstven projekt koji spaja staro i moderno, odnosno dvije vrste umjetnosti – film i glazba. Zato je i tu taj naziv FILM – HARMONIJA. U okviru koncerta donosimo drugačije izdanje nijemih filmova Charliea Chaplina koji su praćeni uz našu glazbu. Na ovaj način spajamo skečeve jednoga bezvremenskog Charlieja Chaplina i naše glazbe“, rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Prisutni su tako uz uživanje u glazbi mogli na velikom platnu pratiti i nijeme filmove Charlieja Chaplina „Mališan“ i „Pasji život“.

Boch je podsjetio kako se radi o projektu kojega Zagrebačka filharmonija provodi u suradnji sa Muzičkom omladinom iz Novoga Sada i da je ovo projekt koji je financiran iz EU fondova. U sklopu projekta do sada su održani koncerti u Iloku i Novom Sadu, a poslije Vukovara, za jesen, projekt završava koncertima u Subotici. Ukupno će biti održana 24 koncerta. Kaže i kako su ovakvi koncerti kod publike naišli na više nego dobar odjek tako da i u budućnosti planiraju provoditi slične projekte.

„Ovo je za Vukovar jedan zaista hvale vrijedan glazbeni događaj. Zagrebačka filharmonija u Vukovaru nastupa redovito više od 20 godina i uvijek pri tome promovira glazbenu kulturu i kulturnu baštinu Vukovara“, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić. Ulaz na koncerte FILM – HARMONIJE je besplatan, a karte se mogu podići na blagajni Hrvatskog doma svaki radni dan od 10. – 13. sati