Peugot 201 – atrakcija na ulicama Vinkovaca

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Matija Vukoja iz Vinkovaca oduvijek je volio „drugačije“ automobile ali je sada otišao korak dalje. Naime, Vukoja već nekoliko tjedana svakodnevno ulicama Vinkovaca vozio Peugot 201. proizveden 1929. godine. Radi se o automobilu koji je nabavljen u Francuskoj i koji već danima unazad izaziva veliku pažnju građana širom Vinkovaca. Automobil se svakoga dana može vidjeti ispred kafića Hang Loose pa je vrlo česta slika kako znatiželjnici zastajkuju, razgledaju ovoga old timera i fotografiraju ga za uspomenu.

Prema riječima Vukoja radi se o modelu Peugota na kojem je po prvi put ova francuska tvrtka zaštitila „nulu“ po čemu se postali prepoznatljivi do danas. Vinkovački Peugot 201 ima motor od 1122 kubika, 23 konjske snage i maksimalna brzinu od 80 kilometara na sat ali ga je Vukoja vozio do 65 km/h. Na 100 kilometara potroši nekih 8 litara benzina. Vozilo je moguće upaliti ključem ili pak „kurblom“ ukoliko imate dovoljno snage za tako nešto. Na limariji, sa strana motora, nalaze se otvori za hlađenje motora. Temperatura motora se prati na čepu hladnjaka koji se nalazi na poklopcu motora. Vozilo nema sinkrone u mjenjaču ali zato ima neovisan prednji ovjes. Govoreći o svojim iskustvima u vožnji Vukoja kaže kako poslije gašenje vozila obavezno treba zatvoriti i dovod goriva. Ovoj gotovo stogodišnjak od opreme u unutrašnjosti ima kilometar sat, ampermetar te pokazivače količine goriva i pritiska ulja.

„Je li ovo jedini Peugot 201 u Hrvatskoj ne znam ali, koliko sam upućen, ovo je je svakako jedan od starijih automobila uopće u Hrvatskoj. Ne može ga se uspoređivati s današnjim vozilima po ničemu ali je ipak po mnogo čega poseban. Kada me pitaju kako ga je voziti ja ga uvijek usporedim s traktorom jer buči, bruji, treba znati na njemu mijenjati brzine… Ne mislim na limariji ništa raditi jer mi se sviđa ta patina na njemu. Kako bih je zaštitio mažem je kuhanim lanenim uljem. U planu mi je srediti unutrašnjost vozila kako bi bila uređenija i ljepša“, rekao je Vukoja.